Deelwaren

Wat ik lees, kijk, luister, kook etc. en de moeite van het delen is.

April 2022

Als geschiedenis in je opstaat – supergoede podcast! https://www.nporadio1.nl/podcasts/als-geschiedenis-in-je-opstaat
Taart ende Koeck – Maartje Borst : ik kreeg dit boek getipt en wil dit vegan bakboek graag op mijn beurt aanraden. Ik leende het uit de bibliotheek en ben nu aan het overwegen om het aan te schaffen, want werkelijk alles is tot nu toe gelukt (best wel bijzonder met mijn kookkunsten) en heel erg lekker!
Er is – halleluja – ook een sectie hartige baksels.

Maart 2022

doe het toch maar – Babs Gons : Ik heb echt zo genoten van deze dichtbundel. Persoonlijk én over grote thema’s. Mooie woorden. Duidelijk, maar ook betekenis tussen de regels.
The Paris Review – stemmen uit Oekraïne
Geef nooit op – Bernardine Evaristo
De illustraties van Rachel Hudson (zie haar website!)

Bron: http://rachelhudsonillustration.com/#/new-gallery/

Februari 2022

Aleksandra – Lisa Weeda. Fantastisch mooi boek. Helemaal terecht dat ze genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs. Wel heel heftig om te lezen net toen de oorlog in Oekraïne uitbarstte.
Wat een leraar kan doen als er oorlog uitbreekt (de Correspondent)
Osebol – Marit Kapla : getuigenissen van het Zweedse platteland. Soort van poëzie, maar dan zonder het nadenken wat iets zou betekenen, mooie woorden, mooie zinnen, ik smul ervan!
De ontdekking van Urk – Matthias MR Declercq : een Vlaming gaat wonen op Urk om te observeren hoe dit zwaargelovige dorp werkt. Ik vond het echt fascinerend.
Het nieuwe album van Bonobo : Fragments (echt uren per dag)
Eigenlijk Eva – mijn transitie van ultraorthodoxe rabbijn tot transvrouw – Abby Chava Stein : ik kon dit boek echt niet wegleggen. Het werd vroeg in de ochtend.
Copsford – Walter J.C. Murray : Man woont in een vervallen, afgelegen huis en plukt kruiden. Er gebeurt eigenlijk niets. Maar ik vond het zo mooi en zo ontroerend. Blij dat ik dit boek reserveerde! (en ik snap wel dat het, toen ik het na drie dagen lezen weer terugbracht, meteen weer gereserveerd was)
Krabben – Daan Borrel & Milou Deelen. Mooi, eerlijk en open (en vrouwelijk)
Ieder een lichaam – olivia laing : over verzet, verlangen en vrijheid.
Ik probeer woorden te zoeken die dit boek beschrijven: intrigerend, ongeremd, bedachtzaam, sterk. Over ziekte en dood en seks en over dat ons lichaam dingen onthoudt, maar dat niet alles veroorzaakt is door trauma.

Januari 2022

A field guide to climate anxiety – How to keep your cool on a warming planet – Sarah Jaquette Ray : Wetenschappelijk, maar ook zeer praktisch boek over wat je kunt doen als je overweldigd raakt door klimaatverandering.
Deze pompoen linzen curry was echt fantastisch.
Revolusi – David Van Reybrouck : Het was denk ik al duidelijk dat ik dit boek steengoed vond. Lees het anders bijvoorbeeld hier.
Leon & Juliette – Annejet van der Zijl : Boek over een ongewoon huwelijk in tijden van slavernij. Informatief, indrukwekkend en leest snel weg
Op de schouders van de natuur – Anne Sverdrup-Tygeson : Boek over biodiversiteit. Ik vond het niet heel goed geschreven, maar heb wel – opnieuw – geleerd hoe verbonden alles met alles is en er staan veel leuke feitjes in