Deelwaren

Wat ik lees, kijk, luister, kook etc. en de moeite van het delen is.

September 2022

Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie – Margot Vanderstraeten – Ik kwam voor het eerst van mijn leven in de Joodse buurt in Antwerpen en vond het fascinerend dat ik niet wist dat zo’n andere wereld zo dichtbij was. Nadat ik een interview met Margot bij Touché had geluisterd, heb ik het boek uit de bib gehaald en in één dag uitgelezen.

Augustus 2022

De kat en de generaal – Nino Haratischwili – Ik moest er even inkomen, maar toen ik doorhad wie wie was, kon ik het boek echt niet meer wegleggen. Ik heb echt veel geleerd over (de geschiedenis van) Rusland.
Bult – Marieke De Maré – Experimenteel niet heel traditioneel geschreven. Wel heel vermakelijk en mooie zinnen.
Oksana : Een ballet – Donald Niedekker – Kwam ik toevallig tegen in de bibliotheek en nam ik mee vanwege de kaft. Echt prachtig! Ik was blij dat ik van tevoren niet wist waar het over ging, dus dat ga ik ook hier niet verklappen.
Invloed : theorie en praktijk – Robert Cialdini – Ik had deze klassieker nog nooit echt grondig gelezen en vond dat het nu eens tijd werd. Wel echt een studieboek, maar wel veel van geleerd.
Verandering : hoe je ideeën, overtuigingen en gedrag blijvend beïnvloedt – Damon Centola – Ik heb als een ijverige student zelfs een samenvatting van vier pagina’s van dit boek gemaakt en ik overweeg om het zelf aan te schaffen. Dat zegt wel wat.
https://www.waltonfamilyfoundation.org/stories/environment/bringing-heart-heartache-and-joy-into-climate-storytelling “In 10 years, if you have a TV show or film that takes place in this world and doesn’t include climate, it’s going to feel really outdated.”
https://decorrespondent.nl/13535/waarom-ik-mijn-kind-wil-beschermen-tegen-onze-schoonheidsidealen-en-daarin-zal-falen/520353075-a55e7d78

Juli 2022

Met z’n zessen in bed : de toekomst van liefde : van polyamorie tot relatiepillen – Roanne van Voorst – Ze kan gewoon heel goed schrijven en heel interessant denken.
De gouden lichting – drieluik over hoe vier turnsters mishandeld werden om maar zo goed mogelijk te presteren. Erg ingrijpend.

Juni 2022

https://www.deconversaties.be/ – Ik was bij de eindvoorstelling van De Conversaties: een project waarbij mensen van verschillende hoeken samen praten over het koloniale verleden van België en meer specifiek welke plaats dit verleden moet krijgen in Leuven.
Het begin en zijn oneindigheid – Corinne Heyrman – ZO MOOI. GA DIT LEZEN.
Een Rus als ik – Eline Helmer – antropologe die vijf jaar in Rusland woonde en daarover schrijft. Ik vond het echt bijzonder knap geschreven, werd helemaal meegezogen in het verhaal en leerde en passant een hoop over Rusland.
How to talk about climate change in a way that makes a difference – Rebecca Huntley – Ik overweeg om het boek aan te schaffen, want er stonden heel veel bruikbare stukken in, zoals wanneer ze vertelt hoe één iemand een grote Amerikaanse vereniging van veelal conservatieve vogelaars meekreeg in klimaatactie. Ik vond het ook interessant om te lezen hoe men in Australië spreekt over klimaatverandering.
Sneeuw, hond, voet – Claudio Morandini – einzelganger woont in de bergen, een hond komt aanlopen, ze vinden een voet. Ik vond het verhaal niet geweldig, maar ik vond de schrijfstijl erg interessant en knap.
In mijn mand – Lieke Marsman – mooie dichtbundel. Wat mij betreft te dun :)
Klimaattherapie de podcast, aflevering 25, 24 en 21 – Blijft een geweldige podcast.

Mei 2022

Het DUO-ticket van de NMBS: met twee reizen, voor één betalen. Superfijne actie t/m augustus.
Mijn vader de gelukszoeker – driedelige serie waarin Nadia Moussaid met haar vader zijn omgekeerde weg naar Nederland aflegt. Erg goed!
What I talk about when I talk about running – Murakami – om weer wat zin te krijgen in (hard)lopen, het werkte!
Interview in Volkskrant magazine met Lisa Weeda
Ongetemd leven – Glennon Doyle – soms wat Amerikaans, maar zeker aansporend om jezelf te accepteren
De bananengeneratie – Pete Wu – over wat het betekent om Chinese ouders te hebben, tweede generatie Chinese Nederlander te zijn

April 2022

Als geschiedenis in je opstaat – supergoede podcast! https://www.nporadio1.nl/podcasts/als-geschiedenis-in-je-opstaat
Taart ende Koeck – Maartje Borst : ik kreeg dit boek getipt en wil dit vegan bakboek graag op mijn beurt aanraden. Ik leende het uit de bibliotheek en ben nu aan het overwegen om het aan te schaffen, want werkelijk alles is tot nu toe gelukt (best wel bijzonder met mijn kookkunsten) en heel erg lekker!
Er is – halleluja – ook een sectie hartige baksels.

Maart 2022

doe het toch maar – Babs Gons : Ik heb echt zo genoten van deze dichtbundel. Persoonlijk én over grote thema’s. Mooie woorden. Duidelijk, maar ook betekenis tussen de regels.
The Paris Review – stemmen uit Oekraïne
Geef nooit op – Bernardine Evaristo
De illustraties van Rachel Hudson (zie haar website!)

Bron: http://rachelhudsonillustration.com/#/new-gallery/

Februari 2022

Aleksandra – Lisa Weeda. Fantastisch mooi boek. Helemaal terecht dat ze genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs. Wel heel heftig om te lezen net toen de oorlog in Oekraïne uitbarstte.
Wat een leraar kan doen als er oorlog uitbreekt (de Correspondent)
Osebol – Marit Kapla : getuigenissen van het Zweedse platteland. Soort van poëzie, maar dan zonder het nadenken wat iets zou betekenen, mooie woorden, mooie zinnen, ik smul ervan!
De ontdekking van Urk – Matthias MR Declercq : een Vlaming gaat wonen op Urk om te observeren hoe dit zwaargelovige dorp werkt. Ik vond het echt fascinerend.
Het nieuwe album van Bonobo : Fragments (echt uren per dag)
Eigenlijk Eva – mijn transitie van ultraorthodoxe rabbijn tot transvrouw – Abby Chava Stein : ik kon dit boek echt niet wegleggen. Het werd vroeg in de ochtend.
Copsford – Walter J.C. Murray : Man woont in een vervallen, afgelegen huis en plukt kruiden. Er gebeurt eigenlijk niets. Maar ik vond het zo mooi en zo ontroerend. Blij dat ik dit boek reserveerde! (en ik snap wel dat het, toen ik het na drie dagen lezen weer terugbracht, meteen weer gereserveerd was)
Krabben – Daan Borrel & Milou Deelen. Mooi, eerlijk en open (en vrouwelijk)
Ieder een lichaam – olivia laing : over verzet, verlangen en vrijheid.
Ik probeer woorden te zoeken die dit boek beschrijven: intrigerend, ongeremd, bedachtzaam, sterk. Over ziekte en dood en seks en over dat ons lichaam dingen onthoudt, maar dat niet alles veroorzaakt is door trauma.

Januari 2022

A field guide to climate anxiety – How to keep your cool on a warming planet – Sarah Jaquette Ray : Wetenschappelijk, maar ook zeer praktisch boek over wat je kunt doen als je overweldigd raakt door klimaatverandering.
Deze pompoen linzen curry was echt fantastisch.
Revolusi – David Van Reybrouck : Het was denk ik al duidelijk dat ik dit boek steengoed vond. Lees het anders bijvoorbeeld hier.
Leon & Juliette – Annejet van der Zijl : Boek over een ongewoon huwelijk in tijden van slavernij. Informatief, indrukwekkend en leest snel weg
Op de schouders van de natuur – Anne Sverdrup-Tygeson : Boek over biodiversiteit. Ik vond het niet heel goed geschreven, maar heb wel – opnieuw – geleerd hoe verbonden alles met alles is en er staan veel leuke feitjes in