Zeven ongebruikelijke tips voor klimaatactie (5) : Meng je in het systeem

Laatst kreeg ik een mailtje van een lezer. Dat ze meer wilde doen aan klimaatverandering, maar niet wist waar te beginnen. Ze vroeg ‘Hoe kom ik in actie?‘ en of ik niet wat tips kon geven.

Lang verhaal kort: dat kan ik wel. Maar van mij krijg je niet de huis-, tuin- en keukenlijstjes, want ik heb niet het idee dat die veel impact hebben. (en bovendien kun je die zelf elders opzoeken). Aangezien ik tot zeven tips kwam, krijg je deze twee weken om de dag één tip waarmee je serieuze impact kunt maken.

Tip 5. Ophouden met een individu te zijn

Ik geloof dat het Bill McKibben is die zei:

the best thing an individual can do for the climate is to stop being an individual.

Bill McKibben is een grote in de klimaatwereld, en deze zin een fijne om te blijven herhalen.

Maar hoe doe je dat? Ophouden een individu te zijn?

Toen ik net in Leuven woonde en vertelde aan iemand van mijn nieuwe loopgroepje dat ik iets wilde doen met klimaat, was zijn eerste reactie ‘je gaat je toch niet vastketenen aan een bank, of wel?’.

Verbijsterd was ik door die reactie. Tegelijkertijd weet ik dat veel mensen die associatie hebben bij activisten. Gelukkig kan er veel meer.

In het kort: Voeg je bij een groep, beweging of breng zelf mensen bij elkaar om iets te doen.
Zorg dat je verbonden bent met anderen, dat je acties meer impact hebben dan alleen voor jouw uitstoot. Korter douchen valt hier dus Niet onder (maar is niet verkeerd om te doen). ;)

Ik som hier een paar groepen op:

Er zijn er uiteraard nog veel meer. Noem ze gerust hieronder.

Je kunt je bij hen aansluiten, ook als je niet de straat op wilt vind je er gelijkgestemden en zijn er ondersteunende dingen te doen. Of je kunt hen (financieel) steunen.

Maar misschien heb je na tip 1 wel geconcludeerd dat je liever werkt aan iets concreets. Of bij tip 2 dat je niet zo’n activist bent.

Gelukkig biedt het woord actie nog vele andere invullingen waarmee je kunt ophouden een individu te zijn. Hier wat suggesties:

 • Je kunt je aansluiten bij een energiecoöperatie voor elektriciteit en gas.
 • Abonneer je op een groentepakket bij een lokale bioboer – Wij zijn nog steeds ontzettend blij met ons pakket, helemaal nu we al weken overladen worden met zomergroenten: tomaten, paprika, aubergines etc.
  Lekker eten én iets goeds doen, dat noemen we win-win. Met de huidige supermarktprijzen, zijn wij op dit moment nog voordeliger uit ook. Voor biologisch eten!
 • Doe de overige boodschappen bij een coöperatieve supermarkt (in Leuven: Färm of Content)
 • Ga eens naar een buurtraad en kijk of je je ergens bij aan kunt sluiten of iets op wilt zetten. Is er een groepje dat zich in wil zetten voor ontharding? Voor meer groen in de wijk? Veiliger verkeer?
 • Organiseer een zwerfvuilopruimactie (ook leuk voor kinderen!)
 • Zet ‘klimaat’ op de agenda om met collega’s te bespreken wat je hierrond kunt/wilt doen
 • Start een appgroepje om er met elkaar over te praten (Op stap bijvoorbeeld in het groepje van Suus)
 • Ga naar een klimaatcafé in je buurt (of start er zelf één)
 • Deel of like een LinkedInbericht of Instagrampost als je vindt dat die boodschap meer verspreid zou mogen worden. Of post er zelf iets over.

Je zult zelf beter weten wat er nog mogelijk is en waar je zin in hebt. Denk creatief!

Hoe wil jij minder individu zijn?

Een gedachte over “Zeven ongebruikelijke tips voor klimaatactie (5) : Meng je in het systeem

 1. Middenveldorganisaties zoals Natuurpunt, VELT enz zijn ook laagdrempelige manieren om in contact te geraken met gelijkgezinden. Ze hebben ook vaak activiteiten voor het hele gezin. In België had je vroeger ook dingen als KWB (Katholieke werknemersbeweging) of Vrouwengilde (tegenwoordig Femma). Niet per sé ecologische organisaties, maar uit je isolement komen is een perfecte manier om te ont-individuïseren 🙂 Dat is dan een gegidste wandeling of kookworkshop of pannekoekenslag (de Belg en zijn maagje hé). En voor de jeugd is er JNM (van Natuurpunt) of de good old Chiro/KSJ/KSA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s