Zeven ongebruikelijke tips voor klimaatactie (1) : Wat WEL

Laatst kreeg ik een mailtje van een lezer. Dat ze meer wilde doen tegen klimaatverandering, maar niet wist waar te beginnen. Ze vroeg ‘Hoe kom ik in actie?‘ en of ik niet wat tips kon geven.

Daar moest ik even over nadenken, want meestal vermijd ik tips.

Ik word er erg rebels van als anderen me zeggen wat ik moet doen dus wil ik andersom ook niet overtuigen of iemand anders vertellen wat die persoon zou moeten doen.

Bovendien denk ik dat de klimaatcrisis te complex is om opgelost te worden met een eindig rijtje adviezen. Ik geloof dat het grote probleem is dat we geen zin hebben om te veranderen, dat we denken dat anderen het wel zullen oplossen, dat we niet voelen dat we zelf ook geraakt zullen worden, niet dat we te weinig weten*.
Als je zin hebt om iets te doen, zijn er zat boeken en artikelen en experts te vinden die veel beter vertellen dan ik wat je kunt doen.

Nog een ding: ik merk dat dit een soort klimaatblog aan het worden is. Wat logisch is, want met klimaat bezig zijn is het leukste en interessantste wat ik doe, maar ook een beetje eenzijdig. Ik zou ook willen schrijven over zwemmen (ik weet niet of ik weer triatlete word maar ik spartel in ieder geval weer), het geploeter dat geëmigreerd zijn nog steeds is, of andere onnozele dingen die me bezig houden.

Maar ja, ik vind het ook echt heel leuk om over klimaat te praten.

En ik geloof ook wel dat ik zinnige tips heb.

Dus ik ben gezwicht.

En aangezien ik tot zeven tips kwam, krijg je de komende twee weken om de dag één niet zo gebruikelijke tip waarmee je serieuze impact kunt maken.

Tip 1. Onderzoek wat je leuk vindt en hoe je dat kunt inzetten voor het klimaat

(of voor iets anders wat de wereld een mooiere plek maakt)

Dit is meteen een best lastige.

Ik herinner me een klimaatmars waarbij ik achter een bandje aanliep. Vol bewondering en een beetje jaloezie. Er was iemand met een joekel van een trommel en iemand met een saxofoon en zij maakten zoveel sfeer. Gewoon doordat ze er waren en muziek maakten, voelde ik me ontspannen. (ik heb schrik voor grote mensenmassa’s dus betogen is eigenlijk niet wat ik het best kan of wil, zie ook tip 2 ;)).

Heel tof dus. Maar niets voor mij, want ik speel geen instrument waarmee je de straat op kunt en heb sowieso meer stress dan plezier van muziek maken.

Wat ik wel kan en graag doe: Presenteren. Verhalen maken. Nieuwe dingen leren. Met groepen werken. Samenwerken. Iets opstarten, nieuwe dingen proberen. Lesmateriaal maken. Mensen uitnodigen om te komen eten. Fietsen. Lezen. Schrijven. Complexe dingen uitzoeken. Interesse hebben voor anderen. Vragen stellen. Mensen aanspreken en namen en gezichten onthouden. Reizen.

Ik herinner me dat er vroeger bij scouting al gezegd werd dat je mij in je groepje moest hebben bij Heitje voor karweitje: ik vond langs de deuren gaan en voor vreemde mensen klusjes doen geweldig.
In bepaald opzicht doe ik op dit moment de volwassenenversie van Heitje voor Karweitje. Ik help anderen met klimaatvriendelijker leven, wat je kunt doen als individu wat de samenleving verandert. Daarvoor moet je heel vaak vreemden aanspreken. En ik verdien daar nog steeds niet veel meer dan een heitje mee. (wordt aan gewerkt ;))

Het heeft jaren geduurd voor ik ontdekte hoe ik de dingen die ik goed kan en leuk vindt, in kon zetten voor iets goeds.

En voor welk goeds.

Toen ik terugkwam uit Colombia met de burgeroorlog in Venezuela vers in mijn geheugen, wist ik het zeker: ik ging iets doen met vluchtelingenproblematiek. Maar. Omgaan met leed, daar ben ik helemaal niet goed in. Hoe belangrijk ik het ook vind dat er iets aan gedaan wordt, ik had er geen zin in.
Daarna kwam erachter dat die oorlog gesteund was op olie. Fossiele machtsspellen. Zodoende kwam ik (toch weer) uit bij klimaat. En daar kreeg ik wel veel plezier in.

Afijn, lang verhaal kort:
– Zoek uit waar jij je voor wilt inzetten
– Zoek uit wat je goed kunt
– Zoek uit wat je graag wilt doen
Kijk of je die drie kunt verenigen.

In dat groene vakje zit bij mij bijvoorbeeld: knullige Venn-diagrammen maken met Paint om een blog over klimaat te ondersteunen

Bij mij heeft dat ervoor gezorgd dat ik de kant van de gedragsverandering en gesprekstechnieken op ben gegaan. Ik werk met groepen. Ik mag met andere toffe mensen ontwerpen wat we doen en met welk materiaal. Ik breng mensen bij elkaar. Ik moet me constant bijscholen, leren en lezen (want anders dan de wiskunde, verandert de theorie nog weleens). En het helpt dat ik getraind ben in analytisch nadenken en informatie aan elkaar koppelen.

Als dat ook is wat jij wilt, tof! Maar waarschijnlijk kun jij andere dingen en vind je andere dingen leuk en het mooie is: alles is inzetbaar!

Dus, wat vind je leuk? Wat kun je goed? Hoe kun je daar iets mee doen?

*Mensen die zeggen ‘Ja maar ik weet niet wat te doen’ zijn meestal niet de mensen die opzoeken wat ze zouden kunnen doen.

Snel naar de andere tips:

3 gedachten over “Zeven ongebruikelijke tips voor klimaatactie (1) : Wat WEL

    • Nee, zeker niet gemakkelijk. Ook omdat het nog weleens kan wisselen. Ik denk dat ik er wel vijf jaar over deed om hier uit te komen en dat het een proces blijft.
      Ik kreeg de indruk dat het bij jou toch al behoorlijk lukt, klopt dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s