Boeken die indruk maakten in 2021

Ik ben een lezer. Boeken, fictie en non-fictie, kinderboeken, artikelen, blogs… Sinds ik weet dat je ook tijdschriften kunt lenen bij de bibliotheek (Flow, Psychologie magazine, National Geographic en als ik in een zotte bui ben eens iets buiten mijn straatje) lees ik ook tijdschriften.
Dat lezen gaat wat in golven. Ik heb weken dat ik amper lees, gevolgd door weken waarin ik niet snel genoeg kan lezen, omdat er nog zoveel mooie boeken wachten. Hoe dank ook: ik keer altijd weer terug naar het (digitale) papier.

Dit jaar las ik zo’n 35 boeken uit. Als je de boeken meetelt die ik begon, maar waar ik het eerste hoofdstuk niet haalde, dan kom je waarschijnlijk 20, of zelfs 30, hoger uit. Ik haal vrijwel alle boeken uit de bibliotheek, dat maakt dat ik ook veel proberend lees: als het toch niets is, breng ik het weer terug.

Ik vond het zo leuk om van Suus te lezen welke boeken zij las, dat ik zelf ook aan een lijstje begon.

Dit zijn de boeken die op de één of andere manier indruk op me maakten, in de volgorde waarop ik ze las afgelopen jaar.

Maria Montessori: het kind is de meester – Cristina De Stefano

Ik las dit in januari vorig jaar. Dit is zo’n boek waar ik nog niet van gehoord had, maar dat ik gewoon vond terwijl ik wat rondslenterde in de bibliotheek.
Ik lees niet vaak biografieën, maar als ik het doe helpt het me om te zien hoe lang een leven eigenlijk is. Soms heb ik het gevoel dat alles nu moet gebeuren, dat het zonde is om tijd te verspillen, dat het leven voorbij is voor je het weet. Door dit verhaal zag ik ook weer: op een leven bezien is het misschien zo gek nog niet om een paar jaren te ploeteren, misschien niet te bereiken wat je wilt.

Ik vond het heel mooi hoe zowel de goede als moeilijke kanten van Maria Montessori beschreven werden. En ja, ik leerde ook veel over de Montessori-filosofie en ik vond het leuk om daarbij mijn eigen standpunt te vormen.

Bewaar de zomer – Alma Mathijsen

Redelijk dun boekje, maar heel goed beschreven. Ik vond het beter dan haar vorige boeken, en die vond ik al erg goed. Het gaat over haarzelf, haar zomers in Italië, hoe ze dat toen zag en vooral, hoe ze die nu in een ander licht ziet.

De goede voorouder : langetermijndenken voor een kortetermijnwereld – Roman Krznaric

Dit is voor mij meer een studieboek geweest. Ik las het stukje voor stukje, er was nogal een hoge informatiedichtheid. Ik kwam erop door de aflevering Time Rebels van Tegenlicht (aanrader!).
Voor degene die de Donuteconomie van Kate Raworth hebben gelezen: het was vergelijkbaar qua stijl. Veel plaatjes en voorbeelden zodat het niet alleen abstract blijft, maar je ook echt leert hoe je je langetermijndenken kunt trainen. Vooral het kathedraaldenken vind ik mooi: kathedralen werden niet in of voor de levensspanne van één werkende gebouwd, daar wordt jaren, zo niet eeuwen aan gewerkt.
Het was een interessante oefening om eens na te gaan bij mijn levensstijl of die eigenlijk wel houdbaar is. Wat dat is wel wat ik wil, geen schade toebrengen.

Zullen mensen over tweehonderd jaar nog kleding maken? Waarschijnlijk wel.
Zullen mensen over tweehonderd jaar nog auto’s hebben? In ieder geval niet op fossiele brandstoffen. En voor elektrische auto’s zijn er niet genoeg grondstoffen.
Zullen mensen over tweehonderd jaar nog zo eten als ik nu? Mede daardoor werden we geïnspireerd tot Ons groentepakket.

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Gaat dat lezen! Gaat over een meisje dat alleen woont in het moeras en niet naar school gaat, maar wel superveel weet over het leven daar. Er is ook iets met een moord.
Enorm spannend en boeiend. Ik zat er helemaal in en heb getreuzeld bij het einde omdat ik niet wilde dat het uit was.

Mijn ontelbare identiteiten – Sinan Çankaya

Het is echt een verhaal, maar ik heb er ook veel van geleerd. Ik had daar toen (mei 2021?) geen woord bij, maar eigenlijk gaat dit over kruispuntdenken of intersectioneel denken: we worden behandeld op verschillende kenmerken en die moeten we allemaal meenemen: gender, seksualiteit, afkomst, klasse etc.

Dat die ene collega mij uitlegt hoe je over klimaatverandering moet praten, terwijl ik daar onderhand behoorlijk veel over weet (en zeker meer dan hij) : ligt dat aan het feit dat ik een vrouw ben? Ligt dat aan het feit dat ik jonger dan hem ben? Ligt het nog aan andere zaken? Dat kun je niet los van elkaar zien.

Afijn, het boek dus, ik begrijp wel waarom het zo in de prijzen is gevallen.

Het rechtvaardigheidsgevoel : waarom wij niet allemaal hetzelfde denken over politiek en moraal – Jonathan Haidt

Nog een soort studieboek: dik, kleine letter, veel nadenktijd tussendoor nodig. Ik maakte aantekeningen en pak die er nog regelmatig bij, maar wat me vooral bijblijft: wij volgen ons gevoel en niet onze ratio. En dat gevoel wordt gedreven door onze waarden.

Is niet echt een nieuw inzicht, maar wel één om te blijven herhalen. Voor je het weet, praat je in feiten en onderzoeken (kijk maar naar corona) en werk je alleen maar polariserend.

Een kleine meditatiegids – Tom Hannes

Nog zo’n boek dat ik tijdens een rondje zwerven meenam. Ik had mediteren nog nooit echt een kans gegeven, maar werd door Toms fijne schrijfstijl verleid. Het deed me erg goed (was nog in de tijd dat ik sowieso na elke twee uur werken een pauze moest houden vanwege long covid).
Na twee maanden is er wel de klad in gekomen. (je kunt niet alles doen ;))

Pachinko – Min Jin Lee

Tip van een vriendin. Ik wist nog niets van Zuid – en Noord-Korea en eigenlijk ook niet dat het pas zo kort geleden is dat die twee nog gewoon samen één land vormden. Ik wist ook niets van de oorlog met Japan. Heel boeiend om zo een paar generaties te volgen.

Drakendochter – Clarice Gargard

Ik wist ook nog niets over Liberia, ik wist niets over de oorlogen daar, de cultuur, de religies. Omdat je Clarice zelf volgt – en zij niet alleen heel goed kan schrijven, maar ook een bijzonder verhaal te vertellen heeft – kom je daar heel veel over te weten, terwijl het leest als een trein. Misschien wel het beste boek van 2021.

Omdat de bibliotheek Leuven dit boek niet had, liet ik het voor 90 cent overkomen uit een andere bibliotheek in Vlaanderen. (Dat dat kan, leerde ik ook afgelopen jaar)

Maar dat mag je niet zeggen : de nieuwe generatie radicaal- en extreemrechts in Nederland – Nikki Sterkenburg

Ik dacht dat ik hier zwaarmoedig wilde worden, dus heb even staan twijfelen toen ik hem tegenkwam in de bibliotheek. (nog een zwerfboek)
Ik vind het soms best eng om te horen welke gedachten gewone mensen als ik hebben en hoe het kan dat er zoveel mensen rechts of nog rechtser stemmen, dat we mensen laten verdrinken aan de randen van Europa, dat vrouwenrechten ineens weer verdedigd moeten worden, dat we de zorg en het onderwijs wel als cruciaal bestempelen, maar de multinationals de zakken met geld krijgen.

Voor het geval het nog niet duidelijk was: ik ben eerder radicaal-links. ;).

Afijn, ik las het en ik werd er niet zwaarmoedig van. Integendeel, het was eigenlijk heel goed leesbaar en het hielp me om het beter te begrijpen, daardoor voelt het juist minder zwaar. Nikki deed een PhD naar dit onderwerp en is journalist, dit boek is haar verhaal over hoe dat ging en wat er uit het onderzoek kwam.

Sociocratie 3.0 – Jef Cumps

Er was iets met dit boek, waardoor ik steeds ontroerd werd als ik een stukje las. Terwijl het totaal geen ontroerend verhaal is. Gewoon niet. Helemaal noppes.
De principes van S3 (Sociocratie 3.0) worden uitgelegd aan de hand van een fictief verhaal. Het gaat moeilijk met het bedrijf, dus ze gaan over op een ander manier van werken waarbij ze meer zelfsturend werken. Ik bedoel, daar zit weinig emotioneel verhaal in.

Maakte dus wel indruk.

Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

Ik werd echt meegezogen. Wat een boek.

In lichtjaren heeft niemand haast : een zoektocht naar meer ruimte in ons leven – Marjolijn van Heemstra

Sinds we hier wonen, kijken we vaker naar de sterren. Afgelopen zomer stonden we in Groesbeek op de camping en verbaasde ik me erover hoe mooi de luchten daar waren: zoveel meer sterren dan je hier kunt zien! Toen Marjolijn in Klimaattherapie – de podcast te gast was, was ik dus één en al oor en zat ik driftig mee te knikken.

Ook fascinerend dat de ruimte meestal technisch benaderd wordt, terwijl je er ook wat over mag vinden als je niet precies weet hoe het in elkaar zit. (ik heb bijvoorbeeld pas afgelopen jaar geleerd dat de zon een ster is en dat sterren vele malen groter zijn dan de aarde)

Oké, dit gaat niet allemaal over het boek, maar dat vond ik ook erg goed en het leest vlot weg.

Tips zijn altijd welkom!

8 gedachten over “Boeken die indruk maakten in 2021

 1. Een tip: misschien kan je ‘Onze Aarde Vieren – Enthousiasme in tijden van klimaatverandering’ aanraden aan je bibliotheek? Zodat veel mensen ons hoopvol verhaal kunnen lezen 🥰

 2. Als je het boek van Tom Hannes goed vond, kan ik “Leven in het nu” ook hard aanraden (veel beter, naar mijn bescheiden mening, dan het gelijknamige boek van Tolle)
  Hmm, het is omdat ik (niet zo stiekem) fan ben van Tom Hannes eigenlijk.
  Ik las ook met plezier Haidt
  Ik ben nu door dit blog benieuwd naar: Mijn ontelbare identiteiten, Maar dat mag je niet zeggen en sociocratie. (Eigenlijk ben ik benieuwd naar alles, maar ik kies ervoor geen tijd te maken voor fictie op papier)

  • Is Tom Hannes een Bekende Vlaming? Want ik ben het dus echt per ongeluk tegen gekomen, het boekje lag op de grond tussen de schappen en toen pakte ik het op en dacht ik, ik zal het eens een kans geven. Ik heb niet eens gekeken of er nog meer van zijn hand verkrijgbaar is. :)

   Afijn, staat dus op het lijstje voor volgend jaar!

 3. Oh waw, zo interessant allemaal! Nu wil ik mijn brein inpluggen aan het jouwe en al die informatie kopiëren 🙂

  Boeken lezen is de max he, ik merk altijd weer hoeveel nuttigs ik eruit haal. Een goed boek lezen (zowel fictie als non-fictie) is een van de beste tijdsbestedingen die er bestaan.

  Zelf heb ik dit jaar veel gehad aan “Big Data” van Paloma Llaneza, maar ik denk niet dat dat (al?) naar het Nederlands of het Engels is vertaald. Informatie uit dat boek ben ik dus aan het verwerken in mijn blogreeksje “Het Facebook Dilemma”.

  En ik ben nu bezig in “Pain and Prejudice” van Gabrielle Jackson. Over hoe vrouwenlichamen en vrouwenklachten behandeld worden in onze naar mannenlichamen ingerichte medische wereld en onze maatschappij. Ben er nog niet helemaal door, maar ook echt een goed boek. Belangrijke thema´s. Bij tijden wraakroepend.

  En “Het opengrenzenmanifest” van Naima Charkaoui ligt hier klaar, dara ga ik vandaag in beginnen.

  Oh, en jullie kunnen de Flow lenen in de bib? Heerlijk…

  Ik wens je voor 2022 nog veel cool leesvoer!

  • Dank voor wat jij aanreikt! Hoe vind je het eigenlijk om niet makkelijk toegang te hebben tot boeken in het Nederlands? Kun je dat op een bepaalde manier compenseren?

   Voor volgend jaar ga ik toch echt eens Bart Moeyaert lezen!

   • Ik mis het echt van geen Nederlandstalige bib te kunnen binnenstappen. En ik heb maar één Nederlandstalig boek online aangekocht dit jaar, want dat is echt zo duur…
    Maar er is Spaans en Engels leesvoer genoeg, dus op zich mag ik niet klagen.

    Bart Moeyaert, goed idee 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s