Om te delen

Er was de afgelopen tijd allerlei moois wat ik las, keek of luisterde. Omdat er vast iemand anders ook van kan genieten, deel ik ze hier.

Kijken

Waardoor ik me bedacht dat ik hier iets wilde delen omdat het zo ontzettend goed is, is de bijdrage van Lisette Ma Neza tijdens de Nacht van de Poëzie. Geen wonder dat zij prijzen won met haar Poetry Slam, het is zo goed. Ik keek daarna ook nog andere filmpjes van haar op YouTube, zeer aan te raden, er staat veel moois.

Wat ik ook met veel plezier keek: Boeren, burgers en beren, een aflevering van Tegenlicht. Ik vond de man die heggen aanprees echt fantastisch (zo rationeel en zo gepassioneerd tegelijkertijd).
Ik vind de vraag Wat natuur is (alles is natuur vs. niet-menselijk gebied is natuur) sowieso interessant dus om dan te horen over voor – en tegenstanders van natuurgebieden, vond ik heel leerrijk. Ik heb zelf nog geen positie ingenomen.
O, en die minibossen die – blijkbaar – overal in Nederland opduiken. Hebben we dat ook in België? Kunnen we dat starten?

Met veel plezier volgde ik Over de rug van de Andes, Americanos en Brieven aan Andalusië, dus nu Stef Biemans startte met een nieuwe serie kijk ik weer. In Brieven aan de rest van Spanje schrijft hij – wederom – brieven aan Spanje en gaat hij in gesprek over spannende onderwerpen. Ik vind het prachtig gemaakt, steeds weer gaat het over onderwerpen waar ik weinig of niets over weet, ik ben elke aflevering wel een keer geraakt en dat er Spaans wordt gepraat, daar word ik ook blij van. Aanrader!

Lezen

Boekentips, iemand?
Saving us van Katherine Hayhoe en Aleksandra van Lisa Weeda zijn net uit of komen bijna uit en staan al op mijn lijstje, maar daar mogen er gerust nog bij.

Artikelen die ik las:

Climate psychologist says neither gloom-and-doom nor extreme solution-obsessed optimism is the best way to discuss climate change productively

Dit is voor veel mensen de grootste hindernis bij verduurzamen van woning (en het is niet geld) Ik citeer hier een stukje: Ingenieurs kunnen wel wat psychologische hulp gebruiken. Als ze een nieuwe vaatwasser ontwerpen bijvoorbeeld. ,,Als ze de eco-stand niet één van de opties maken maar juist de standaardinstelling, is de kans dat-ie daadwerkelijk wordt gebruikt veel groter.”

Luisteren

De vorige aflevering van Klimaattherapie de podcast vond ik iets minder, maar misschien kwam dat ook omdat ik er niet echt de tijd voor nam. Daardoor was ik wel weer verrast hoe goed de laatste aflevering met Chihiro Geuzebroek is. Over klimaatgerechtigheid, dekolonisatie, vriendschap en waarom we kunst nodig hebben als we klimaatverandering willen oplossen.

Ik ben de laatste tijd ook fan van Docs, audiodocumentaires in podcastvorm. Afgelopen weken luisterde ik nr 38 en nr 39. Volwassenen lachen niet gaat over Mina Etemad die als kind naar Nederland is gevlucht en hoe zij een vorm zoekt (en vindt) om 21 september te herdenken, de dag dat ze voet zette op Nederlandse bodem. Ik vond het heel knap hoe spontaan ze spreekt en hoe je echt een inkijkje krijgt in haar vragen.
De geplande commune gaat over een aantal flats die in de jaren 70 gebouwd werden in Overvecht met als doel het gezamenlijk leven ook een plaats te geven. Heel leuk om zo een inkijkje te krijgen.

Evenementen

Als ik dan toch aan het delen ben.

Climate Miles – Er wordt gewandeld naar de klimaattop in Glasgow, van Eemshaven (Groningen) naar, ja, Glasgow dus. Zin om anderen te ontmoeten die het klimaat belangrijk vinden tijdens een wandeling? Dan kun je meedoen! Er wordt van station naar station gewandeld, en onderweg kom je langs allerlei inspirerende plekken: boeren die hun kruidenrijk boerenland tonen, circulair wonen-projecten en als ik het goed gezien heb ook plantaardig eten. Ik vind het zelf gewoon jammer dat ik niet mee kan doen.

Deze zondag klimaatmars in Brussel! Het is weer de eerste keer sinds tijden: een klimaatmars in Brussel. Vanaf 13.00 u wordt er vertrokken vanaf station Brussel-Noord. Ik sta er zelf een beetje dubbel tegenover: ik vind grote massa´s eng. Tegelijkertijd is het ook wel heel krachtig om te zien dat zoveel mensen dit belangrijk vinden én is het een manier om heel duidelijk te maken dat er iets moet gebeuren. Alle betogingen in 2019 hebben heel veel in gang gezet.

Wat hebben jullie gezien, gelezen, gehoord wat de moeite waard is om te delen? En wat je vond je van de voordracht van Lisette Ma Neza?

3 gedachten over “Om te delen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s