Een fitbit is niets voor mij – weet ik nu ik er één heb

April 2020 ging mijn horloge stuk. Het was vol in de pandemiehysterie en ik was druk met ziek zijn, dus er werd niet nagedacht over een vervanger.

Bovendien had ik een reservehorloge. Die ik niet eens gebruikte. Het leven had zich verplaatst naar het internet en het voordeel daarvan was, dat je steeds onderin beeld een klokje hebt. Voor die enkele keer dat een horloge handig was, gebruikte ik het bakbeest (mijn sporthorloge van zo´n tien centimeter doorsnede) of mijn telefoon. Of ik was gewoon een half uur te vroeg.

Ook mijn reservehorloge gaf de geest en was te oud om reserveonderdelen te vinden. Het was ondertussen tweede lockdown en het voornemen van een nieuw horloge belandde op de stapel Later. (samen met Het opbouwen van conditie en Het zien van vrienden en familie en Feestjes geven: allemaal zaken die niet per se van levensbelang zijn, maar die je wel gaat missen op den duur)

Even vooruitspoelen.

De laatste paar maanden zit ik weer vaker in een trein. Fiets of wandel ik – met haast of een duidelijk uur – naar een afspraak. Sta ik voor een groep, met een programma, met structuur gebonden aan tijd. Heb ik vergaderingen met echte mensen in een echte ruimte.

Bij al die zaken vind ik het vreselijk om steeds mijn telefoon* boven te halen.

Dus nadat ik me een aantal weken geërgerd had, een heuse frutselwinkel pop-upstore in was geweest waar ik me kapotschrok omdat de prijs van horloges begon bij 60 euro, een juwelier haastig uitliep toen ik erachter kwam dat 60 euro slechts een schijntje is en me nog een paar maanden geërgerd had aan mijn eigen gebrek aan actie, dáárna pas, surfde ik naar 2dehands.be.

Ik typte horloge in, zette de straal op 5 kilometer en reageerde op het eerste het beste horloge dat aangeboden werd. Zes euro. Binnen een halfuur had ik hem om mijn pols. Mijn nieuwe horloge. Of, iets wat de tijd aangeeft. Maar ook stappen telt, je slaap bij wil houden, je sporten wil timen en nog wat dingen die ik niet wil.

Ik had in alle haast niet gezien dat ik een superfancy ding had overgekocht van een wat oudere vrouw die de app niet gedownload kreeg. Een beetje ondersteboven van mijn plotselinge daadkracht, zocht ik op internet hoeveel mijn horloge eigenlijk zou kosten, moest ik het nieuw aanschaffen. 120 euro.

En dat terwijl het eigenlijk een vreselijk ding is.

 • Als je het afdoet, en je legt het op je nachtkastje, kun je niet slapen van het licht wat om de zoveel minuten je hartslag wil meten. Dus moet je niet alleen voor jezelf een slaapplek creëren, maar ook voor je horloge. (Of je houdt hem om, maar dan kan het zijn dat je in je slaap per ongeluk iets met trilfunctie aanzet)
 • Over die hartslag, het is echt verslavend om te zien hoe hard mijn hart klopt. Ik snap niet waarom ik het zo vaak bekijk, maar ik ben er maar druk mee.
 • Als je net je handen hebt gewassen, kun je niet zien hoe laat het is, want natte vingers werken niet op het touchscreen.
 • Nog iets om op te laden. Terwijl ik liever minder met snoer en oplader heb. Ik vond het al irritant als ik elke twee jaar de batterij moest vervangen, nu moet ik hem om de twee weken opladen. Weer iets om aan te denken.
 • Weer iets om mezelf mee af te leiden. De stappenteller, de stopwatch, bovengenoemde hartslag. Ik kan er niets aan doen, maar ik blijf op de knop drukken.

Gelukkig geeft hij ook de tijd aan, dat doet hij goed.
En verder troost ik me met het feit dat ik gelukkig meteen de app van mijn telefoon verwijderd heb en dat ik niet bij elk mailtje een bericht op mijn pols krijg. En dat ik zoveel stappen zet, want stiekem is die trilling als je de 10000 stappen passeert echt wel opbeurend.

*Sinds 1 oktober zes jaar oud, mijn Wileyfox bleek robuuster dan ooit verwacht (afkloppen). Het hoesje wat ik zes jaar geleden kocht bij de Action is echter even oud en durf ik met goed fatsoen niet te tonen. Daarom alleen al wil ik mijn telefoon niet steeds uit mijn broekzak halen. Ander ding is dat ik niet altijd een broek – of jurkzak heb.

10 gedachten over “Een fitbit is niets voor mij – weet ik nu ik er één heb

 1. Zou ik zo’n beetje hetzelfde hebben, ik weet wat je bedoelt! En die horlogebatterijen, vréselijk…. M’n horloges (de één nog goedkoper dan de ander, dat wel) liggen in de la te niksen, en als je er dan een keer eentje om wil doen… batterij leeg! Ik ben er maar mee gestopt. (Ik heb nu het kleine voordeel, met m’n diabetes, dat op zo’n meetapparaat ook de – ongeveer – tijd staat 😊…) Zo’n dingeshorloge is wel weer handig bij het sporten vind ik, of om te bepalen wanneer je maar eens terug moet bij het wandelen in den vreemde😁

   • Ja precies, ik draag ‘m dus echt alleen als ik iets wil weten over hartslag, afstand, snelheid of loopschema. Maar ja, daarmee is jouw probleem van niet-op-je-telefoon-willen-kijken natuurlijk niet opgelost…. 🙄

   • :) Ja, als je daarvoor een horloge wilt hebben dan is het perfect. Je antwoordt laat me wel beseffen hoe snel je denkt dat je iets nodig hebt als je het hebt: ik hoef mijn hartslag, afstand, snelheid etc. niet te weten. Maar nu het kan, kijk ik wel constant en ik zou over een half jaar zomaar niet meer zonder kunnen als ik niet oplet.

   • Da’s dan inderdaad zonde, wat niet hoeft, hoeft niet! Zelf heb ik helaas wat kwaaltjes en nogal snel blessures, dan is dat meten een soort van ‘grenzen in de gaten houden’, als zelfbescherming. Ik wil vaak meer dan dat ik kan….😊 Maar je hebt wel een goed punt, ècht nodig is maar betrekkelijk.

  • Natuurlijk houd ik hem, de meest duurzame spullen zijn de spullen die je al hebt.

   Maar ik heb wel diep gezucht toen ik voor ik de tijd kon instellen een app moest downloaden die weigerde de goede tijd te geven als je je locatie niet deelde.

   Gebruik jij een smartphone?

 2. Zo grappig hoe dat ding op je pad gekomen is! Doet me een beetje denken aan zo´n zwerfkat die plots achter je aan komt lopen en waar je niet meer van afgeraakt 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s