Duurzame stappen in 2020

Het terugkijkseizoen is bij deze geopend. :D

Wat deed ik/ wat deden wij in 2020 om minder broeikasgassen uit te stoten?

Eerst een klein woordje over onze situatie: we zijn met twee, we wonen in een klein appartement, ik eet al meer dan tien jaar vegetarisch (gekozen), en al mijn hele leven zonder kaas (want vinnikvies), de grote, moeilijke stappen (vliegen) waren al gezet en daarnaast heb ik aan mezelf beloofd om een actieve rol op te nemen in de klimaattransitie.

Omdat ik geloof dat we naar een betere wereld toegaan, één met genoeg zuurstof, eten, water en bovendien gelijkheid en internet voor iedereen. Omdat ik steeds weer merk hoe tof het is om met klimaatverandering bezig te zijn.
Ik wil maar zeggen, duurzaamheid speelt een grote rol in mijn leven en ik weet dat dat voor jou waarschijnlijk anders is. En daar vind ik niet zoveel van. Ik probeer mezelf alleen te vergelijken met mezelf, en ik hoop dat jij dat ook doet.
Dat gezegd hebbende, vind ik het wel leuk om te delen waar ik afgelopen jaar mee bezig ben geweest.

Ik dacht eigenlijk vorig jaar al dat mijn eigen voetafdruk zijn limiet had bereikt; want ik had echt geen zin om te zorgen dat die nog kleiner werd. Dus wilde ik vooral kijken of ik buiten mijn voetafdruk iets kon betekenen, door bijvoorbeeld hier meer te schrijven over de klimaatcrisis en meer nog, met mensen te gaan praten over het klimaat. Veel te gaan praten.

Ik lulde me helemaal suf.

Dat is de korte samenvatting van wat ik deed aan duurzaamheid afgelopen jaar.

Maar er was meer en ik volg voor het gemak even de Tien Klimaatacties die werken van Pieter Boussemaere om te vertellen wat ik aan elke actie (niet) deed. Die site geeft een handig overzicht. (Dat is al een aanrader)

De eerste drie acties zijn collectief en daarmee het belangrijkst. De laatste zeven zijn meer gericht op het individu.

 1. Informeer jezelf – Kan ik afvinken! Ik las veel over de klimaatcrisis en over thema´s die daaraan gerelateerd zijn, ik verwacht eigenlijk niet dat ik een komend jaar nog zoveel ga lezen over klimaatopwarming.
  Ik vond Een beter milieu begint niet bij jezelf van Jaap Tielbeke heel goed, (ondanks wat de titel doet vermoeden, speelt je eigen gedrag wel een grote rol bij systemische verandering, anders had ik wel over een nieuwe SUV geschreven ipv dit blog ;) grapje, grapje, geen auto hier).
  Suus schreef lang genoeg over Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst, uiteindelijk was ik té nieuwsgierig en leende ik ´m van de bibliotheek. En werd ik ook ontzettend enthousiast; er klikten bij mij ook allemaal dingen, ik zag het ineens voor me, een wereld waarin we geen of amper nog vlees eten. Afijn, dit boek raad ik iedereen, ongeacht eetpatroon aan.
  Door Don´t even think about it, why our brains are wired to ignore climate change van George Marshall snapte ik veel meer over hoe verhalen over het klimaat in ons hoofd werken (en welke communicatie zou werken).
  De bibliotheek is natuurlijk de plaats waar je moet zijn, kies anders voor je plaatselijke boekhandel. Als je geen zin of tijd hebt in boeken (kan gewoon hè), zou ik zeker even klikken naar de site van Boussemaere voor de basisfeiten.
 2. Praat met anderen*. Dit deed ik dus, heel veel.
  Waar ik het vorig jaar nog heel spannend vond om iets te zeggen (ik herinner mij levendig een gesprek op de begrafenis van mijn opa waar ik me toch even heel erg in de hoek van de moeilijke vegetariër gezet voelde en mijn mond hield, terwijl er vanalles door me heen ging) heb ik ondertussen geleerd dat er wél manieren zijn om prettige gesprekken over dit onderwerp te hebben. Zonder oordelen, zonder verwijten, zonder vervelend gevoel achteraf. Sterker nog, ondertussen mag ik ook anderen hierin meenemen en dat is elke keer weer een feestje.
  Praten over de klimaatcrisis, het zou zomaar één van de belangrijkste dingen kunnen zijn die je voor de wereld kunt doen. En nog gratis ook. ;)
 3. Beïnvloed je overheid. We werden lid van politieke partijen in zowel Nederland als Vlaanderen. Kijk, ik kan mijn voetafdruk nog zo klein maken, uiteindelijk is dat ook maar een druppeltje op de gloeiende plaat. De overheid, die heeft pas echt macht.
  (het campagnegeld in NL wordt verdeeld naar aantal leden, lid worden heeft behoorlijk invloed op de verkiezingen komende maart, momenteel heeft FvD het grootste ledenaantal, just saying)
 4. Kies de juiste elektriciteit. We hadden al groene stroom bij Ecopower, dus geen actie.
 5. Spring verstandig om met elektriciteit. Hier is iets gebeurd wat ik niet had verwacht. Sinds we hier wonen, huppel ik iedere eerste van de maand naar de kelder om de meterstanden op te schrijven en in Excel te knallen (da´s een rare tik, maar ik vind Excel dus echt heel leuk, dattie dan allemaal grafiekskes maakt zoals ik dat heb verzonnen (voor de Vlamingen die niet zo´n Excelliefde hebben zou ik energieID aanraden))
  Afijn, ik heb dus al een jaar en vier maanden aan data en wij gebruiken nu 30% minder gas, 25% minder water en dezelfde hoeveelheid elektriciteit vergeleken met vorig jaar. Terwijl we dus voltijds thuis zitten en naar ons weten Niets anders doen. Zot hè?**
 6. Kies de juiste motor. Niets veranderd.
 7. Beperk vliegreizen Niets veranderd.
 8. Isoleer, isoleer, isoleer. Niets veranderd.
 9. Kies de juiste verwarmingsbron. Niets veranderd.
 10. Vermijd rund-en lamsvlees. Iets breder getrokken: eten. Ook een grappig punt.
  Ik was al heel tevreden met ons eten (grote bergen, lekker en gezond ;)), maar doordat ik mensen om me heen kreeg die hier meer mee bezig waren, vond ik het superleuk om hier zelf ook wat mee te experimenteren en werden we zonder dat we het doorhadden bijna-veganisten.
  Bleek trouwens dat Leuven echt een geweldige bakker heeft gekregen die niet alleen circulair en ambachtelijk werkt en vreselijk lekkere dingen maakt, alles is ook nog eens plantaardig. Moest je ooit in Leuven zijn, zeker de croissantjes (en de koffiekoeken) van de Broodenier eens proeven.

Verder waren er nog deze stappen:

 • Ik stapte over van bank. Na heel lang uitstellen, met heel weinig moeite en heel veel voldoening. Nog steeds blij mee!
 • Ik kocht vooral veel niet, de allerduurzaamste spullen zijn de spullen die je al hebt. En de goedkoopste optie ook.

Weet je, ik word hier heel erg blij van. Ik had vorig jaar absoluut niet verwacht dat ik nog iets kon doen (en had daar ook geen zin meer in omdat ik dacht dat mijn leven stommer zou worden), terwijl ik nu weet: er valt altijd nog iets te doen en dat maakt me gelukkig. Is het niet aan je voetafdruk, dan kun je misschien systemisch iets veranderen. Aan je buren of de bibliothecaresse vragen of ze weleens nadenken over klimaatverandering ofzo. ;)

Dat gevoel dat ik iets kan doen, dingen in beweging kan zetten, dat er mensen naar me toekomen om trots te vertellen dat ze klimaatvriendelijker keuzes maken en hoe blij ze daarvan worden, dat er daadwerkelijk grote dingen in actie komen (kijk naar dat vegaschap in de supermarkt, dat heeft zich in de tijd dat we hier wonen verviervoudigd!), dat is echt fantastisch.

Dus, als je jouw stappen van afgelopen jaar met me wilt delen, hoe groot of hoe klein ook, welkom! Het kan zomaar eens iemand inspireren.

*Boussemaere spreekt van ´anderen beïnvloeden´, dat voelt voor mij als manipuleren en dat doe ik niet en wil ik niet doen.
**Maar eigenlijk heel goed te verklaren; door alleen al de meterstanden bij te houden, ga je onbewust minder verbruiken. Hetzelfde geldt voor het bijhouden van je financiën, of vuilniszakken, of aankopen.

5 gedachten over “Duurzame stappen in 2020

 1. Wat fijn dat je tevreden bent over de stappen die je in 2020 hebt gezet.
  Wat mij aan het denken zet: lid worden van een politieke partij. Goed plan! Daar ga ik me in verdiepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s