Klimaatdip (2) : de professionals

Nou, ik heb me wel wat op de hals gehaald door me voor te nemen over de klimaatdip te schrijven.
Punt 1: Het is namelijk meer een onderwerp voor een boek. Dat ik niet ga schrijven, in ieder geval, dat is niet het plan.
Punt 2: Ik ben geen psychologe / professioneel hulpverlener. Mocht je zelf het vermoeden hebben in een (klimaat / corona / … ) depressie terecht te zijn gekomen, zorg dan goed voor jezelf inclusief voor professionele hulp.
Je hoeft de wereld niet in je eentje te redden. Je hoeft de wereld überhaupt niet te redden, op welke termijn dan ook, die herstelt zichzelf wel.  

Dat gezegd hebbende, vind ik het wel een heel belangrijk onderwerp om over te praten. Omdat het iets is waar ik eigenlijk nooit iets over hoor, behalve als ik mijn eigen ervaringen deel met anderen die ook bezig zijn met klimaatverandering. Dan blijkt het ineens heel herkenbaar, iets waar men moeilijk over praat, maar als je dat een keer doet, een hele opluchting. 

We gaan allemaal op gegeven moment onder ogen zien welke schade we de wereld momenteel aandoen en aan hebben gedaan. De gevolgen (zomerdagen in september) beginnen ook hier op te vallen. In de toekomst zullen we allemaal moeten werken tegen klimaatverandering. Daarom lijkt het me goed dat dit in ieder geval duidelijk is: 

Een klimaatdip (voor langer dan een uurtje verdrietig, bang, boos etc. worden van klimaatissues / hoe we met elkaar en de wereld omgaan) is niet noodzakelijk, maar als je erin verzeild raakt volkomen terecht. Het is heel eng wat er allemaal gebeurt. Het is heel eng wat er mogelijk kan gebeuren. Daar mag je best misselijk / neerslachtig / … van worden. Dat is soms zelfs goed.
Maar dat hoeft niet het einde te zijn. 

Zoals ik al aangaf: ik ben geen professional*. Ik ben wel ervaringsdeskundige én ik heb veel geleerd van anderen. Dus die anderen wil ik bij dezen aan het woord laten. 

Ik zou hier graag nog veel meer over leren, er zijn nog honderden anderen te noemen, dus als je zelf nog tips hebt (vooral benieuwd in mensen in of uit Nederland/ België), laat maar komen! 

Renee Lertzman 

Vol in coronatijd volgde ik een webinar bij Renee Lertzman en dat was zo verhelderend. Ik maakte aantekeningen en screenshots en in dat mapje kom ik verrassend vaak terug om weer even herinnerd te worden aan hoe bepaalde processen werken. 

Het webinar begon hiermee:

Bron: Webinar Renee Lertzman

Maar wat me persoonlijk het meest bijbleef was dit:

Bron: Webinar Renee Lertzman

Toon je ambivalente gevoelens. Die hebben we, wij allemaal. We doen allemaal dingen die de wereld kapot maken. Als je dit leest heb je een device voor je, waarvoor ontbost is, waarvoor liters waters zijn gebruikt in de productiefase, waarvoor mensen onderbetaald zijn. Dat is naar, maar dat is ook de realiteit, we leven in een wereld waarin het de norm is om te vervuilen. Iedereen worstelt met haar/zijn eigen issues. 

Luister ook vooral haar TED-talk: 

https://www.youtube.com/watch?v=f52LJJFBCLc

Ro Randall

Psychotherapeut uit het Verenigd Koninkrijk.  Kun je echt niet omheen, als het gaat over climate anxiety, al prefereert zij de naam climate distress. Op Youtube kun je (sinds kort) zes korte filmpjes vinden over hoe om te gaan met de klimaatcrisis, over verlies en verdriet, over anderen helpen en (wan)hoop. 

Ze zegt pagina’s vol interessante dingen, maar voor mijzelf was het een goede herinnering dat angsten / zorgen etc over het klimaat vaak losgekoppeld zijn van het dagelijkse leven. Dat wordt soms hypocriet genoemd. Maar het is ook hoe we in elkaar zitten.
En dat dierbaren in hun respons om jou te beschermen, vaak reageren in termen als ‘het valt wel mee’. (Ouders doen dit bijvoorbeeld snel)

Hier vind je het eerste filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=xMH3SgO4rKY

Joanna Macy

Al sinds de jaren ’70 en ’80 bezig met ‘Het werk dat weer verbindt’. Ik noemde haar boek/methode Actieve Hoop ook al op de pagina met lees, kijk- en luistertips en niet voor niets: het is zo’n krachtige manier van werken.
Het is veel te kort door de bocht om dat in één zin op te schrijven, maar om toch een beeld te geven is dat wat ik ga doen. Zij spreekt van een cykel van waaruit we hoop kunnen putten. Door eerst dankbaar te zijn, daarna de pijn voor de wereld te eren, met nieuwe ogen te kunnen kijken en door te kunnen gaan.

Zoals dat gaat als je je ergens in verdiept, is er ook veel overlap. Steeds weer las ik:

Je bent niet alleen.

Je bent niet te klein.

Het is oké om niet altijd positief te zijn.

*Wellicht in de toekomst?

4 gedachten over “Klimaatdip (2) : de professionals

  1. Op je vraag ‘Wellicht in de toekomst?’ zeg ik volmondig Jaaaaaa! Jij moet hier echt in verder gaan jong! Je nog veel meer specialiseren! Je erin vastbijten! En mensen meenemen en op jouw toffe manier bewust maken. Ik ben fan Loes!

  2. Ja, die ontkenning, als een fake survivalmechanisme, ironisch genoeg… Hoeveel mensen denken er niet: best lekker, dat mooie weer? Ook ik geniet ervan, en gebruik het als ‘troost’ voor het niet een vliegtuig stappen.
    De Nederlandse overheid doet ook mee met hun ‘kijk, wij hebben Boyan’. De campagnes om troep op te ruimen, en afval te scheiden en dergelijke zijn nog niet eens een druppel op een gloeiende plaat. De consument – die natuurlijk ook niet onschuldig is – wordt verantwoordelijk gehouden terwijl het bedrijfsleven dik verdient aan het opmaken van de wereld. Het blijft dus lastig, je opofferen voor de rijkdom van een ander. Dus ga je weer in de ontkenning. Dus voel je je weer schuldig. En depressief.
    Het blijft zoeken, als ik voor mezelf spreek, naar dat dingetje waar je het effect van ziet. Dat geeft dan weer zoveel hoop en motivatie om dóór te gaan met veranderen!
    Mooie filmpjes. Super dat je zo ermee bezig bent hoor!

  3. Pingback: Over plastic (en elastiekjes) - Veroniqzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s