Droog stukkie

Even terug naar februari hoor. Toen het nog weleens regende. Het regende en het regende en het regende en het regende en het goot en ik fietste mezelf meermaals per dag kletsnat en tijdens het hardlopen zakte je kniediep in de modder en het pad waar ik liefst ging wandelen, was niet meer begaanbaar, want een glijbaan. 

Dit pad, waar nu de scheuren instaan, kijk maar: 

(Ik vond het noodzakelijk dat ik een mooie wandeling maakte om dit stukje te schrijven ;))

Er was ook een grote brede sloot, waar we in maart de padden afleverden, die we tijdens hun trek van het asfalt hadden gehaald. 

Kijk, deze ‘sloot’:

Knappe pad die hier in leven blijft…

Dat het droog is, en zonnig, en ideaal weer om terrasjes te doen (in andere tijden), is de meesten niet ontgaan. Maar dat het vreselijk freaking droog is en dat dat echt een ernstig probleem is, daar lees ik amper iets over. En daar wordt nog veel te weinig over gepraat.

In ieder geval op de VRT is het corona voor en corona na, doorspekt met wat economische shizzle, en jawel, er was een klein artikeltje waarin werd gesteld dat er mogelijk over een paar weken geen druppel meer uit de kraan komt, maar dat verdween al snel in de krochten van het internet. Hier kun je dat lezen, de strekking: het gaat helemaal niet goed. 

Het houdt me bezig, en ik wil er met mensen over praten. 

Omdat ik geloof dat dat nodig is. En dat het helpt.

Enkele overdenkingen 

Het probleem kort door de bocht: het grondwaterpeil is na drie jaren van droge hete zomers veel te laag.

Ja, het is in totaal meer gaan regenen, geen sneeuw of ijs afgelopen winter, maar water. Met bakken uit de lucht. Op de momenten dat het heel veel regent, zoals afgelopen februari, stijgt het grondwaterpeil nauwelijks, omdat hier in Vlaanderen 80 % tot 85 % door het riool naar zee wordt gespoeld. Want: beton. Want: tegels in de tuinen. Want: waterputten dichtgebouwd. Want: pelouses die amper water opnemen. (Dat zo’n gazonneke weinig doet voor uw tuin, schreef Groengenot laatst al) 
Opmerking: Ik heb even geen cijfers van Nederland paraat, dit is niet bedoeld als vergelijking. ;)

De gevolgen: uitdroging van de gewassen, van de bodem, met een groot verlies van biodiversiteit als gevolg. Egels die door droogte en ziekte massaal het loodje leggen. Libellen die geen plasjes kunnen vinden voor hun eieren. Net uitgekomen vogeltjes die geen water, geen insecten kunnen vinden. (Spoiler: plaats bakjes, ook op je balkon of in de tuin van je buren)

Daarnaast blijken de sparren in de Brabantse bossen ondertussen om te vallen van de droogte (lees https://www.ed.nl/brabant/sparren-in-brabantse-bossen-vallen-massaal-om-door-de-droogte~aea94a7c/?referrer=https://t.co/Jnl9zxMXg5?amp=1 ) en hebben we de eerste grote bosbranden in zowel NL als BE al gehad.

Terwijl, het is eind mei. Het is lente. Die droge zomer gaat nog komen. 

Oja, en ons drinkwater raakt op. In Nederland en België is dat een echte vanzelfsprekendheid, dat er water uit de kraan komt, maar als het zo doorgaat, kan dat weleens veranderen. Sterker nog, vorige week kwam er al geen water meer uit de kraan in Overijse (hier niet ver vandaan). Want dat grondwaterpeil.

Nederland is geen België. Nee, duh. Het beleid is anders. De bebouwing is anders. Veel voortuinen hier bestaan uit tegels of parkeerplekken Het klimaat en de bodem zijn óók anders. Nederland ligt wat lager, dus water is wat sneller te vinden. In Nederland wist ik overal buitenwater om in te zwemmen (zolang er geen blauwalg was), hier heb ik dat nog niet gevonden.
In Nederland heeft het de afgelopen weken nog wel eens geregend (MAAR, nooit genoeg, na al die droogte), terwijl het in Vlaams- Brabant (waar wij wonen) al sinds half maart droog is. Ik kan me één regendag herinneren, half april, toen wij op de fiets stapten en onze sokken eens flink lieten soppen, en vorige week waren er een paar druppels en vluchtte ik met een stapel bakjes ons terras op om op te vangen wat er op te vangen viel. 

Amper een druppel. Op de steeds gloeiender plaat. 

Leverde wel een mooi plaatje voor m’n Insta op, maar voor de rest deed het niets tegen de droogte.

– Ja, natuurlijk geniet ik ook van de zon. Het is zo dubbel. Ik vind het fijn dat ik in korte broek naar buiten kan, dat ik buiten op ons terras kan ontbijten, en ik hoor ook van veel buren dat ze het fijn vinden dat juist in deze tijd van thuisblijven het weer zo goed is. Dat snap ik. Dat heb ik ook. Maar ik krijg daardoor ook de indruk dat mensen niet zien hoe droog het echt is. 

Een groeiend probleem opmerken zonder daar actie aan te koppelen is natuurlijk weinig hoopvol, dus ik heb eens wat informatie bij elkaar gesprokkeld over wat we hier aan kunnen doen. En ik zou je willen vragen om mee te denken, laat maar weten wat erbij kan! (Mail /  hieronder)

Individueel 

De standaard dingen om zelf direct water te besparen

– Je auto even niet wassen

– Douchen in plaats van een bad (bad: gemiddeld 120 liter, douche met waterbesparende douchekop 5,7 liter per minuut) 

– Korter douchen 

– Besproei je tuin minder/ even niet, en richt hem meteen zo in dat je tuin zelf meer water vasthoudt (en je ook minder gietwerk hebt) 
https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinonderhoud/water-besparen-in-de-tuin/ 

– Vul je zwembad in de tuin niet bij, spuit niet die broodnodige plantjes tussen de tegels vandaan. 

– Plaats een regenton en zorg zo dat niet als ons drinkwater in zee verdwijnt.

Plaats bakjes water in de tuin zodat de dieren niet omkomen van de dorst en weerbaarder zijn tegen ziektes.

Om het ons gemakkelijker te maken zijn hier al enkele verboden van kracht: 

Minder individueel (maar minstens zo belangrijk)

Praat erover! Maak samen plannen. Bied aan om je buren te helpen met het verwijderen van hun tegels, geef aan dat je soms bezorgd bent, of dat je graag water uit de kraan drinkt. 

Praten lijkt iets heel kleins, maar is echt nodig. Als je de hele dag thuis binnen zit te werken / onderwijs te geven / je kinderen probeert te vermaken, kan het je zomaar ontgaan dat dit weer niet normaal is. Of dat de droogte zulke grote gevolgen heeft. Ik weet zelfs niet eens of het mij in deze mate was opgevallen, als ik niet anderen had die mij hierover vertelden. 
Pas als je het ziet, kun je ook actie ondernemen.

Voor de langere termijn

Je stemgedrag is cruciaal. Hoewel ik vind dat natuur geen kwestie van rechts of links moet zijn, is de ene partij toch wat voortvarender in het storten van beton dan de andere. 

– Voedselkeuze. Even één van mijn stokpaardjes van stal halen hoor. ;) Ja, je voedselkeuze is cruciaal.

Ik zocht de actuele cijfers op, want die vergeet ik liefst zo snel mogelijk, en ik schrok er toch weer van. Gemiddeld verbruiken wij per dag 3450 liter per dag (!) voor ons eten en drinken. Een paar zichtbare liters voor koffie en thee en water, maar verder vooral veel ‘verborgen waterverbruik’: voornamelijk rundvlees is heavy shit, met 1500 liter per 100 gram. Chocolade is ook niet zo fijn, evenals koffie. Dus: liefst minder vlees, als vlees dan liever kip. En zoals voor zoveel dingen: liever onbewerkt, zelf maken, lokaal. Meer informatie vind je hier: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/watergebruik.aspx

– Consumptie. Vond ik nog een interessante site: https://www.nudge.nl/projects/watervoetafdruk/
Hier lees ik dat slechts 2% van het water dat wij verbruiken, ook daadwerkelijk uit de kraan komt. Niet alleen is ons waterverbruik verstopt in voedsel, ook onze spullen kosten gigantisch veel water. Katoen voor onze kleding, gifstoffen moeten gedolven worden voor in onze laptops (en dat kost water, 2000 liter per laptop, en dan heb je nog niet eens een toetsenbord). Ik lees dat een paar leren schoenen goed is voor 8000 (!) liter water.

Ik heb het boek hier niet paraat, maar ik las in de Verborgen impact dat elektronica de grootste vervuilers zijn. Qua water, qua uitstoot. Alles wat smart is, kost bakken vol (drink)water, die wordt weggehaald daar waar men het juist het hardst nodig heeft. 

Gelukkig heb je ook hierin een keuze; hergebruiken. Repareren. En als het kan, natuurlijk helemaal niet aanschaffen of weggeven. 

– Praten praten praten. Noemde ik al. Maar is ZO belangrijk. En dat kan iedereen.

Gelukkig zijn er ook al wat goede initiatieven gaande. Zo zijn ze in Rotterdam druk geveltuintjes aan het aanleggen (zodat het regenwater via daar de grond inloopt), is er Amsterdam Rainproof die goede zaken doet. 

We moeten zorgen dat ons land geen zee wordt, maar het moet hier ook zeker niet in een woestijn veranderen.

24 gedachten over “Droog stukkie

 1. Pffff. Echt. Het is prediken in de woestijn voor (ik zeg maar wat) 65% van de populatie. Onlangs zat ik en de tuin te denken… Wat kunnen wij nog doen. Wij verbruiken zo’n 45000liter stadswater per jaar met een gezien van 3. En minstens 1 volle regenwaterput van 15000 liter.
  En toen dacht ik… Verdemme zeg. Wat verbruiken onze industries rn landbouwers niet? En nog 3 seconden later dacht ik… Laat een ander het maar oplossen want ik denk dat wij (ook in onze tuin) al ons best doen.
  Maar dat het edn groot probleem gaat worden is duidelijk. Ik ga alvast enkele extra flessen water kopen 😂

  • Nooit te beroerd om te stangen hè? Wat nou eens als je het omdraait. Alles wat jij bespaart, helpt. Je bent niet alleen deel van het probleem, je bent deel van de oplossing.

  • Volgens het Nibud verbruikt een 3-persoons huishouden 145.000 liter leidingwater per jaar. Dan is 45.000 liter stadswater (+ 15.000 liter regenwater) wel heel erg weinig. Spread the word, zou ik zeggen. Geef de tips door!

   • Toevallig mocht ik vandaag de waterstanden doorgeven en kwam ik erachter dat wij op negen maanden tijd met twee personen al aan de 30000 zitten. Dus, inderdaad zeg, goed bezig Bentenge! Zoals Marry zegt: tips geven mag. ;)
    Waar gebruiken jullie het regenwater voor? Hoe vang je dat op?

 2. Dat heb je hier eens goed gezegd Loes! Ik heb daarnet één (ja echt, één maar, vroeger krioelde het hier) libel gezien boven het restje water in onze poel. En in de moestuin is het ook maar triestig. Ik heb veel goesting om alle politiekers eens een flinke schop onder hun achterste te geven!

 3. Ik denk dat je de boodschap van bentenge ook anders kan bekijken. Sommigen zijn zeer zuinig met water, anderen helemaal niet. Ondanks alle regels gaan mensen blijven hun zwembad volgieten en hun gazon blijven besproeien (dat was de voorbije jaren ook zo, de gemiddelde Belgische randdebiel vindt altijd wel een excuus waarom hij de regels niet moet volgen).
  Het probleem is niet dat ik 3 of 4 minuten onder de douche sta ( mijn douchekop verbruikt trouwens minder), maar wel dat er mensen zijn die tienduizenden liter per jaar verbruiken in hun vijver, zwembad,… of aan het wassen van hun auto. En die dat gaan blijven doen.
  Mijn auto is ondertussen al weer ettelijke maanden niet gewassen.
  Let wel, ik probeer hier ook alles zo veel mogelijk te beperken qua verbruik. Maar je krijgt als burger die de regels wel volgt toch een gevoel dat er echt iets moet gedaan worden aan de mensen die de regels aan hun laars lappen…

  • Ja, ik kan me voorstellen dat dat frustrerend is. Ik denk ook dat er altijd, of het nou gaat om water, of CO2 verbruik, of wat dan ook, mensen zullen zijn die ‘tegenwerken’. Ook al zou ik willen dat het anders was. Ook al vind ik dat ook frustrerend. Ik denk wel dat jij en Bentenge daar een punt hebben.
   En dat voelt erg oneerlijk en daar moet zeker iets aan gedaan worden.

   Maar daarnaast ik denk ook dat er een groot gedeelte van de mensen is, die bijvoorbeeld nog nooit heeft nagedacht over water. Omdat het er altijd is.
   Ik snap dat zelf ook pas een paar jaar. Ik dacht nooit na over water en dat daar een tekort kon ontstaan. Het is door anderen die erover praatten, die mij voordeden wat ik daaraan kon doen en wezen op de gevolgen, dat ik dat begon te zien.

   Afijn, fijn dat jullie beiden al zo op de hoogte zijn. :)

   • dat tekort is trouwens ook door een samenloop van omstandigheden, onderhoud aan één van drie installaties, en er werd een verbod aangekondigd na het week-end, dus is in iedereen in die regio dat week-end massaal gazon gaan sproeien en zwembadjes gaan vullen…
    Enfin, één positief element: mensen beginnen nu te beseffen dat er een probleem is. (Er is an sich trouwens geen structureel probleem, de belangrijkste reden waarom we zoveel last hebben van de droogte is omdat we overstromingsgebieden draineren en droog pompen om er aan landbouw te kunnen doen. Alles naar ‘het zeetje’, hoe sneller hoe liever. Erg slim natuurlijk….

   • Dat eerste wist ik niet. :)
    Dat tweede, dat men beseft dat er een probleem is, is zeker waar. Ik hoop niet dat het nodig is, ik hoop ook dat het nog gaat omslaan, maar ik verwacht ook dat deze zomer de droogte heel wat ogen gaat openen… En dan moesten we maar snel tegels gaan wippen en sponssteden worden.

 4. Over dit thema praten is inderdaad heel belangrijk. Door het onder de aandacht te brengen, kan er pas iets aan gedaan worden. Ik deelde vandaag op mijn facebookpagina een project dat tracht grondwater van op bouwwerven te hergebruiken. Het grondwaterpeil in Vlaanderen staat gevaarlijk laag, maar zo goed als elke bouwwerf pompt nog steeds het opgepompte grondwater rechtstreeks de riolering in… Zonde van al dat water… Dit terwijl het waterpeil in vijvers, beken en sloten elke dag daalt en de overheid oproept om zuinig te zijn met water.

  De Standaard publiceerde gisteren een artikel over dit probleem. Ze stellen dat op een grote werf van 40 bij 25 meter, met twee ondergrondse niveaus, er 100 kubieke meter per uur richting riolering gaat….

  • Kijk, dat is weer iets wat ik nog niet wist. Kun je dat project hier posten? Kunnen wij, lezers hier, ik vermoed allemaal lieve mensen ;), helpen dat dat ook gaat gebeuren? Want dat is natuurlijk vreselijk zonde!

 5. Heel goed dat je mee de conversatie op gang brengt!
  Ik heb tijdens de bouw van ons huisje er heel bewust voor gekozen geen bad te laten installeren, enkel een douche.
  En ook iets wat mensen als “not done” beschouwen, maar wat ook helpt: de wc minder vaak doorspoelen. “If it’s yellow, let it mellow; if it’s brown, flush it down” heb ik eens ergens gelezen 😉
  Ik heb trouwens onlangs gehoord dat je in Spanje verplicht bent het water van je zwembad te zuiveren in plaats van er telkens nieuw water in te doen. Maar hoe dat juist zit, weet ik niet. Want een zwembad hebben we natuurlijk ook niet, daarvoor gaan we naar het openbare zwembad.

  • Goedzo Kathleen! Jullie hadden toch ook heel hard gezocht naar de enige ecologische bouwbedrijven rond Valencia?

   Wat betreft de wc: ik heb echt even moeten glimlachen. Want, uhh, dat is echt een heel vies idee hè. En wij doen dat. Maar durven dat bijvoorbeeld ook niet tegen al ons bezoek te zeggen, want ah, dan zijn we echt viespeuken hè. Maar een droogtoilet is niet echt een optie hier.
   De sneaky schone versie is trouwens om het volume in je stortbak te verkleinen, bijvoorbeeld door een pot met water erin, of een schotje. :)

   • Ja, dat kan je doen! Wij houden ook het water bij wanneer we het water van de douche opwarmen (we krijgen hier nooit meteen warm water). Dat laten we dan in een emmer lopen, en die gebruiken we om de wc door te gieten.

    Ik bedacht me ook: wat mooi dat jouw post al vanuit Vlaams perspectief geschreven is, ook al woon je er nog maar zo recent! Dat vond ik echt ontroerend 🙂

 6. (Ik begin het een beetje eng te vinden, dat we steeds dezelfde onderwerpen hebben… Of is dat juist normaal?)
  Laat ik nou net een blogpost geschreven hebben over dat water. Jouw onderzoeken en linkjes komen goed van pas, ik ga een verwijzing naar deze blog toevoegen 😃!

 7. Wij overwegen ook de aanschaf van een paar regentonnen. Alleen … ik geloof niet dat er haast mee gemoeid is …

  • Haha, dat heb je mooi gezegd. En tonnen,meervoud, nog wel, goed zeg! Nee, geen grote haast. Maar voor donderdag kan het geen kwaad iets buiten te zetten: ik zag dat er hier eindelijk regenwolkjes in het weerbericht verschenen. (En deed een regendansje, dus wie weet ;))

   • 2x 300l. Eén aan het tuinhuis en één aan het huis zelf. Van die bakken met een bloembak als deksel. 600l is r

   • 600l is rap zeer gedaan als je moet beginnen gieten … En je moet er eerst nog aan geraken!

 8. Kijk voor de verplichte installering van regenwaterputten en infiltreringssystemen eens op de site van vlaanderen.be

 9. Pingback: Het nodige water... - Veroniqzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s