Ik hoop het

Ik hoor veel fluisterende hoop, hoop dat het anders gaat zijn, hoop dat we een nieuwe wereld gaan creëren, hoop op meer wij en minder ik, hoop op meer waardering voor vrienden en familie en zorg en onderwijs en oude ambachten en gewoon, tevreden kunnen zijn met rustig buiten een rondje lopen en je druk maken over de kleur van je tafelkleed.

Ik heb die hoop ook.

Ik heb heel veel hoop.

wp-1584613634912.jpg

Maar ergens in mij klinkt ook dat andere stemmetje. Ik las afgelopen jaar het verloop van een crisis in het boek van Naomi Klein (het ligt ergens in Nederland, ik kan er helaas niet uit citeren) en deze hoop werd daar beschreven. Als eerste reactie. En daarna keihard onderuit gehaald. Want blijkbaar vergeten ‘wij’ die het anders willen snel, kiezen we juist na een crisis vaak nog harder voor de economie, voor de vrije markt, voor geld en ongelijkheid. Wordt de kloof tussen arm en rijk nog groter.*

Dat zeg ik niet om die hoop teniet te doen. Juist niet. Ik hoop zo hard mee en daarom vraag ik mij af, is deze crisis wellicht groot genoeg om anders dan die andere te zijn, om het roer om te gooien?

Zouden we nu, nu we er middenin zitten, al iets kunnen doen zodat we inderdaad een andere kant op gaan?

Nog dichterbij, kan ik iets doen wat hiertoe bijdraagt?

 

*Ik had dit al geschreven toen ik vanochtend dit las. Steven Vromman weet het beter te verwoorden, lees vooral ook zijn vorige berichten. 

**Iets heel anders; Beleef de Lente. De Vogelbescherming NL heeft weer webcams in nesten opgehangen. Zo valt te zien dat vrouw Slechtvalk al drie(!) eieren heeft gelegd (you go girl!) en dat de kerkuilen in ieder geval de daad om die eieren mogelijk te maken hebben uitgevoerd. Dikke aanrader is ook de samenvatting van 2017 van vader en moeder ijsvogel. (Niets geen schaamte, gewoon je ei eruit persen vol in de camera)

4 gedachten over “Ik hoop het

  1. Mooi (duh!) 😉

    De eerste dagen heb ik mezelf een beetje geforceerd tot optimistische/solidaire dingen delen op feesboek. Het was sterker dan mezelf en heel uitputtend. Ik wilde de negativiteit uit m’n nieuwsoverzicht en dat van de mensen om wie ik geef. Want de polarisatie was duidelijk voelbaar. Sinds gisteren ben ik energieloos, gloomy, en deelde ik het artikel hieronder. Wellicht een energie-compensatie. Ik zweef tussen hoop & wanhoop en ben uiteraard niet de enige.
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/25/angst-voor-het-virus/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s