We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (2)

Week twee van de perfect passende (in tijd en budget toch zeker) tekencursus.

wp-1582203367809.jpg

Week 1

Materiaal

Iedereen kan tekenen van Barrington Barber
Nieuw: Tekenen Compleet van Ian Simpson
(Uit enthousiasme, ik kon me niet bedwingen in de bibliotheek)

Het boek Meesterlijk! Zo kijk je met kinderen naar kunst heb ik amper gebruikt. (Ik wilde niet kijken, maar zelf doen!)

En als we het toch over boeken hebben. Ik lees momenteel #imperfectlife van Matthijs Steeneveld. Omdat ik tijdens het tekenen ook wel – gedwongen – oefen met niet te streng zijn voor mezelf en niet te vergelijken met anderen.

Verder was ik erg blij met de paar suggesties die ik kreeg. Schroom dus niet als je iets wilt delen!

wp-1582203360884.jpg

Nog steeds geen kleur

Waar ik had bedacht dat ik Heel Veel zou gaan experimenteren met kleur, is dat nog niet gebeurd. Afgezien van een groene penstreek nog niets. Dat komt, er waren andere nieuwe dingen.

Letterlijk, dingen.

Ik keek nog eens naar mijn eigen comfortzone, en zag een grote overeenkomst: levende wezens. Dus deze week begon met die andere groep die wel levend maar niet wezen is, specifieker, bomen. Ik tekende bomen.

wp-1582203367559.jpg

Dat vond ik best moeilijk. Zoveel blaadjes.* En takken.

Ik tekende ook een bloem, maar dat vond ik stom, dus nadat ik me had afgevraagd of ik over de weerzin kon stappen en daarop nee had geantwoord, zaten er plots geen bloemen meer in de cursus. Misschien later.

Daarna had ik moed om ook het levende weg te laten en tekende ik wat voorwerpen.

Handen

Het volgende hoofdstuk ging over lijntekeningen en na weer een aantal voorwerpen stapten we over op mensen. YESSSS> Niet meteen een hele mens, maar stukjes. Eerst de handen. Mijn eigen hand als voorbeeld. Daarna voeten.

wp-1582203367761.jpg

Als eerste tekende ik mijn hand na, ware grootte. Daarna legde ik mijn eigen hand erover heen en zag ik hoeveel groter mijn palm eigenlijk is. Ik had ook totaal niet de goede verhouding, maar het verbeterde vrij snel.

Tekenen naar iets wat echt is (mijn hand, mijn voet), is echt lastiger dan natekenen van een foto.

Bevestiging de hele tijd: oefening helpt. 

Tijd

En toen was de week alweer voorbij. Hoewel er minder tijd was om te tekenen, heb ik volgens mij evenveel getekend. (Geen tegenspraak) Ik merkte dat ik tijdens een bespreking of snel tussendoor wat schetsen op papier zette. Gewoon, omdat iemand zo mooi zat.

Dat is wel echt dikke winst hoor, dat het ‘normale’ soms ineens interessanter wordt.

*Als je je net als ik afvraagt hoeveel blaadjes er aan een boom kunnen hangen, dat zouden er zomaar 1,8 miljoen kunnen zijn. 

9 gedachten over “We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (2)

 1. Wel tof, zo’n zelfbedachte cursus. En dat je je dan ook flink aan de opgave houdt, en allerlei dingen uitprobeert. Ik zou heel graag wat kunnen met aquarel en natuur en had me een online cursus gekocht en ze valt me eigenlijk tegen… geen idee waar ik moet beginnen. Knap dus dat je dat zelf hebt bij elkaar geraapt!

  • Oh, maar dat herken ik hoor! Of een boek meenemen om iets nieuws te leren, heel gretig aan de slag gaan en dan na een paar pagina’s stranden… Of merken dat je geen zin hebt in iets moeilijks doen, maar alleen iets moois wilt maken.
   Voor mij helpt het wel om het een beetje luchtig te houden en niet te veel doel te stellen. (Nu bijvoorbeeld: met plezier regelmatig nieuwe dingen tekenen)

   Wat zorgt ervoor dat je niet weet waar te beginnen?

 2. Ik hoop dat deze reeks ( We zijn hier niet om te tekenen, vriend) nog heel lang wordt! Prachtig vind ik jouw stijl! De bomen delen ons iets mee, zie ik: “Het is hard en moeilijk maar wij houden staande.” Die bloemen, dat komt misschien nog wel. Niks tegen je goesting doen!

  • Ah, dankjewel dat je het zegt. :) Ondertussen hebben de belastingformulieren ons Belgische adres weten te vinden, dus ik vrees dat ik toch wat tegen mijn goesting ga doen. ;) Maar verder probeer ik die signalen vooral te zien als interessant. Zo van: hee wacht eens. Blijkbaar heb ik hier geen zin in. Wat is daar aan de hand?

 3. Heel leuk… Wat kun je goed kijken! Want ja, van 3D tekenen is een stuk moeilijker dan van een plaatje… Bloemen doe ik ook maar heel soms; ik heb er een keertje eentje gedaan met waterdruppels erop wat het weer leuk maakte vond ik. En ik doe dan ook wel eens groente of fruit. Benieuwd weer naar volgende week, leuk!

 4. Pingback: We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (3) | Loessoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s