Nuancering

Ik wil iets rechtzetten. Maar aangezien anderen dat al zo mooi hebben gezegd, laat me beginnen met een aantal citaten.

De eerste:

Oké, maar waar moet ik in vredesnaam beginnen?

Het is natuurlijk eerst zaak om te weten hoeveel broeikasgassen je uitstoot, en op welke manier. Dan kan je vervolgens op zoek naar de effectiefste maatregelen. Want bedenk: je kunt een euro (of een uur vrije tijd) maar één keer besteden. Zo is het isoleren van je woning meestal effectiever dan het aanschaffen van een elektrische auto, en kun je met één retourtje Thailand meer dan vijf jaar vegetarisch eten tenietdoen.

Iets waar ik blij van werd:

Isolatie is een feest voor het klimaat en je portemonnee. Spouwmuurisolatie verdien je in twee à drie jaar terug op de gasrekening. Volgens Milieu Centraal is het rendement vergelijkbaar met een rente van 11 procent (!) op een spaarrekening. En o ja, sinds september 2019 kun je ook nog eens subsidie krijgen op de isolatie van je woning.

En wat duidelijkheid:

Ik heb trouwens nog wel een auto nodig voor m’n vakanties – want vliegen mag ook al niet meer, begrijp ik.

Over vliegreizen moeten we inderdaad duidelijk zijn. Ben je een vegetariër die z’n vlees laat staan vanwege het klimaat? Eén retourtje Amsterdam-New York is net zo schadelijk als het eten van duizend Big Macs. Heb je al twee jaar een waterbesparende douchekop? Eén retour naar Londen en de CO2 die je bespaarde is alweer uitgestoten. Of heb je alleen nog milieuvriendelijke led-lampen in je huis? De CO2-winst die je daar in 5,5 jaar mee boekt, is met één retourtje Barcelona vervlogen.

De uitstoot van vliegtuigen is enorm: een Boeing 747 verbrandt op een langeafstandsvlucht vier badkuipen kerosine per passagier! En duurzaam vliegen is technisch nog lang niet mogelijk.

Ik merk dat ik het hele artikel zou willen kopiëren, maar je kunt dat zelf bij de Correspondent lezen. In 40 vragen werd ik me er toch weer even van bewust wat er moet gebeuren. Wat verschil maakt. En moest ik ook vaker lachen, ik zag het zo voor me.

Dus, wat moest ik rechtzetten? 

Nou, dat stukje over kleine beetjes, dat werd gedeeld. En nog vaker gedeeld. En weer.

Da’s tof hè, was ik echt blij mee. Dus, dankjewel. Ik heb het net nog eens doorgelezen en ik sta achter de tekst. Laten we allemaal wat bijdragen, in vijftig (of meer) tinten groen. Iets is beter dan niets.

MAAR, dit wil ik heel graag nog een keer benoemen, het was niet de bedoeling om te zeggen: 5% is genoeg.

Sorry dat het zo werkt, maar de atmosfeer kijkt alleen naar hoeveelheden CO2, en weegt al onze goede bedoelingen en moeilijke afwegingen totaal niet mee.

Je weet waarschijnlijk wel waar je veel invloed mee hebt. Een duurzame tandenborstel heeft een andere impact dan niet met het vliegtuig op vakantie. Herbruikbare rietjes gebruiken of elk stukje plastic uit de hagelslagverpakking halen, is wat anders dan jezelf uitdagen een bepaalde tijd niets te kopen of de auto zoveel mogelijk te laten staan.

Andere dingen weet je misschien niet, net als iedereen dingen niet weet. (ik doe elke week weer nieuwe inzichten op over klimaatvriendelijke keuzes)

Ik dwaal af.

Wat ik vooral wilde zeggen: kijk wat jij, op dit moment, kunt doen. Financieel gezien. Praktisch. Welke obstakels zijn er, welke oplossingen, wie kunnen helpen? Ik weet niet met welke huisgenoten of met welke huisbaas je van doen hebt, dus kijk vooral naar jouw situatie. Kies voor de acties die effect (gaan) hebben.

Dus, kom aan.

Hoe is het met je huis? Hoe is het met het voedsel dat je eet? Hoe is het met je reizen of vervoer? Hoe is het met de spullen die je koopt? Wat zou je willen aanpakken?

Dat zijn grote vragen. (en (te ;)) veel in één keer)

..

Ik kan mezelf natuurlijk niet buiten schot houden.

Bij het invullen van de 100 keer actie lijsten (deel 1 en deel 2) dacht ik dat ik wel ‘klaar’ was. Dat we het minimum wel zo’n beetje bereikt hadden. Ik was daar tevreden over.

Daar sta ik nu toch anders in.

Ik ben nog steeds tevreden, en dat wil ik zo houden, maar ik heb ook weer zin om wat te doen. Mijn acties voor de komende week:

 • Plantaardige recepten opzoeken, die ik de komende weken wil proberen.
 • Meer inzicht krijgen in ons huis, hoe tochtstrips er eigenlijk uitzien.
 • Leren naaien, zodat ik wat broodzakken in elkaar kan steken en zodoende 52×5 = 260 broodzakken per jaar kan besparen.

Het lijkt opruimen wel, er blijft altijd iets te doen. ;)

 

Mocht je net met duurzaamheid beginnen of graag een update hebben op je eigen situatie, dan kun je wellicht beginnen met een voetafdruk calculator. Op de site van Linda van Zaailingen staat een gedetailleerde schatter – en een link naar de meer globale rekenhulp gebaseerd op het boek ‘De verborgen impact’.

9 gedachten over “Nuancering

 1. Ideetje: benoem iets wat je (relatief) goed doet (#InspireerEnZo) en eentje om aan te werken.

  Goed: ik twijfelde superlang om te schrijven over de plasticvrij en bio winkelkeuzes die ik maak, dacht dat het niet erg interessant was, wat stoeferig. Maar ik heb er iemand mee geïnspireerd van wie ik dat totaal niet verwachtte: nl. mezelf. Om het nog consequenter te doen. Om er trots op te zijn.

  Om aan te werken: spaardoucheknop. Voilà, een zeer concrete, om aan te pakken tijdens mijn verlof volgende week. Als je een idee hebt voor een goed overzicht? Want daar liep ik vorige poging op vast.

  • Ha Kleine Atlas, blijkbaar plaatst wordpress berichten met #’s in de spamfolder, maar ik heb je er weer uitgeplukt hoor!

   Fijne aanvulling! En zo grappig dat je, hoewel je jezelf dus heel hard doorhebt, jezelf toch kunt sturen. Ik moest echt lachen bij die zien over dat je jezelf inspireerde, gaaf!

   Wat voor overzicht bedoel je precies? Spaardoucheknoppen of concrete dingen om langs te lopen?

  • Mocht je dat besluiten, dan zou dat natuurlijk geweldig zijn. :) Wellicht is een avontuurlijke trein – of bootreis ook een optie?

   Ik weet niet of je zit te wachten op tips, want zoals ook al gezegd in het stukje, ik heb geen weet van je situatie.:) Is het een moeilijke overweging?

 2. Pff dit houdt mij ook allemaal bezig, slingerend tussen schuldgevoel en ik-mag-toch-ook-leven… Het liefste zou ik iets uitvinden waardoor niet alleen ik maar ook een heleboel anderen de eigen footprint kunnen verkleinen.
  Zoveel overdenkingen. M’n volgende blogpost over milieu gaat zeker verwijzen naar jouw blog, goeie reminders dit!

  • Dat is mooi gezegd. :) Weet dat je lang niet de enige bent met die tweestrijd (ik vind dat echt fijn om te merken, nu er meer gepraat wordt over klimaat, dat vrijwel iedereen wel moeite heeft en schuldgevoelens).
   Mocht je zoiets uitgevonden hebben, dan hoor ik het uiteraard graag!

 3. Wij zijn hier flink bezig met het verduurzamen van de woning. Vorig jaar nieuw dak gelegd zodat dat goed kon geïsoleerd worden (R > 5 m²K/w/). Nu net een nieuw dak op de berging, daar komen zonnepanelen op die in totaal 8000 kWh elektriciteit per jaar gaan opwekken, voldoende om ons huis van energie te voorzien én energie voor 20 000 km met de elektrische wagen die tegen ’t eind van ’t jaar de vorige wagen komt vervangen.
  Dat kost allemaal wel veeeeeel geld (de wagen is wel een leasewagen van ’t werk, maar al die andere investeringen kosten echt wel een bom geld). Na deze ronde een jaar of twee drie rustig aan doen, en dan de gevel en de kelder nog isoleren, een thuisaccu en nadien nog een zonnecollector.
  Vliegen om op vakantie te gaan doe ik absoluut niet. Mensen bekijken me soms gek wanneer ik zeg dat we in NL op vakantie gaan. Vorig jaar bevestigde ik onze reis telefonisch van op ’t werk (wegens echt last minute). Mijn collega vertelde me dat ik zot was, voor dat geld zouden we een week all-in met ’t vliegtuig naar Tenerife kunnen, in plaats van drie dagen te gaan fietsen in Nl. Die mensen snappen dat dus echt niet.

  • Wow. Wow. Wow. Chapeau! Ook mooi dat je zo’n plan hebt voor je huis! Ik heb me dat laatst gerealiseerd, dat het helpt om een globaal plan te hebben, omdat er steeds dingen tussen komen. Wat tegelijkertijd kwam met het besef dat al die zaken tijd kosten. Hoe graag ik ook had gewild dat alles tegelijkertijd kon. Of gisteren al gebeurd was. ;)

   Wat betreft geld, dat is rottig hè? Dat het systeem zo in elkaar zit dat je moet investeren om goed te doen.. Ik kan daar ook echt van balen. Dat het vliegtuig nog zo goedkoop is, of andersom dat de trein zo duur is. Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt hè?
   Anderzijds kan ik daar trouwens ook wel een andere uitdaging in zien: iets ‘beters’ verzinnen dan de reis naar ver-weg of extra genieten van het avontuur zonder vliegtuig. :) (Of een mooi boek voor in de trein als ik weer een weekend naar Nederland ga)

   Je ziet, ik word enthousiast van je uitgebreide reactie. :)

  • Ik vind het super dat jullie ervoor kiezen om drie dagen naar Nederland te gaan, hoewel je voor hetzelfde budget een week op Tenerife zou kunnen zitten. Mensen snappen dat echt niet he, dat er voor elk “koopje” iemand anders (en in dit geval: de volgende generaties) de rekening betaalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s