We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (1)

Wat doe je als je graag op tekenles wilt, maar de tijden je niet uitkomen (Wéér een avond weg? Welke avond had je over dan? Oja.) en je het bovendien financieel niet ziet zitten?

Nou. Dan maak je gewoon je eigen tekencursus! Op je eigen flexibele tijdstip en (bijna) helemaal voor nop.

Zo gezegd, zo gedaan. Sinds deze week zit ik weer op tekenles, onder de noemer We zijn hier niet om te tekenen, vriend!. Geïnspireerd op mijn nieuwe lievelingszin Ik ben hier niet om te lijden, vriend, die wel mooi past bij wat ik als puber altijd op de eerste pagina van een nieuwe agenda schreef: Neem jezelf alsjeblieft niet zo serieus.

Een cursus van en voor Loes, die meegroeit met haar cursiste. Ik dus.

En aangezien het voor alle partijen (kortom, vooral voor mijzelf) bevorderlijk is om daar wat woorden over op papier te zetten, heb ik net een (1) achter de titel gezet en zal ik hier het verloop van die cursus uit de doeken doen. Ik dacht aan elke week een kleine rapportage, maar ik weet het nooit met mezelf.

Het doel

Ik wil nieuwe dingen oefenen.
Want hoewel ik vrij veel teken, blijf ik meestal in mijn zwart-witte comfortzone van Oost-Indische inkt, en tekende ik toch vooral dingen die ik graag teken, te weten: mensen op de camping (ja, dat is een categorie), mezelf, mensen met een muziekinstrument, vogeltjes en andere beesten.

Een impressie van de comfortzone

wp-1581598021852.jpg

wp-1581598021730.jpg

Daar is verder niets mis mee, want in die comfortzone zit nog een heleboel ontwikkelruimte (ik merk vrijwel elke maand wel ‘vooruitgang’, wat dat ook moge zijn), maar ik leer graag nieuwe dingen en dat gaat toch het best als je nieuwe dingen uitprobeert. (Inkoppertje wel, deze zin)

Ik heb duidelijk niet als doel om beter te worden, want ik wil juist oefenen met goed genoeg zijn.
Daarom wil ik mezelf toestaan om lelijke dingen te doen. Om een tekening te verpesten. Om tien keer achter elkaar ontevreden te zijn en toch mezelf nog een leuk mens te vinden.

Materiaal

Een gewoon potlood
Een pen, niet balpen
Een nieuw schrift (nieuw project = nieuw schrift, yeah)
Misschien Oost-Indische inkt (maar nog even niet)

Studieboeken

Whatever we vinden in de bibliotheek.
Te beginnen met:

Iedereen kan tekenen – Barrington Barber
Meesterlijk! Zo kijk je met kinderen naar kunst – Maria Christina Sayn – Wittgenstein Nottebohm (ik weet ook niet hoeveel naam dit is) (ik vind het vaak laagdrempeliger om op de kinderafdeling te beginnen. En tja, qua kunst kijken, zit ik dan ook op het goede niveau)

Tijdsduur

Vooralsnog vier weken (dat valt niet toevallig samen met de uitleentermijn van de boeken)

Verslag week 1

Deze week leerde ik dat je voor te beginnen best eerst met het schrijfgerei wat lijnen over je papier kronkelt, om gevoel te krijgen voor je materiaal.
Ja, dat stond er echt. Ik weet nog niet wat ik daarvan vind. (Logisch of zweverig?)

Ik leerde een nieuwe techniek met pen: eerst de omtrekken schetsen, dan goed kijken waar het licht (niet) valt. Eerst in één richting arceren. Daarna ook de andere richtingen toevoegen om diepte te creëren.

Ik besloot dat ik deze (nu al een nieuwe!) techniek moest toepassen op iets anders nieuws, namelijk een stilleven.

wp-1581598021637.jpg

Ik noemde het Twee paprika’s en een appel, wat enigszins aangaf hoe laat het was, namelijk bedtijd.

Daarna gaf Iedereen kan tekenen het opzetje voor de volgende opdracht: structuren verzamelen. Ook wel: hoe kan ik vlakken opvullen met pen?
Die opdracht ga ik vaker doen, want ineens zie ik allemaal mooie patroontjes in de schutting van de buren en in andere dingen die ik in eerste instantie niet zo fraai vond.

wp-1581598021792.jpg

Tot slot gaf ik mezelf de opdracht om alledaagse dingen na te tekenen. En om houtskool in huis te halen. Dat laatste ben ik nog voor me uit aan het schuiven, maar daar komt vast verandering in als ik het hier zo opschrijf.

Conclusie

Nog geen kleur. Wel nieuwe technieken. Mijn hoofd stroomt over van de structuurtjes en ik heb er erg veel plezier in.

Zo.

Mocht iemand nog een inspirerende tekst, mooie opdracht of geweldig campingtafereeltje met me willen delen, dan houd ik me aanbevolen. Of een boekentip ofzo. Ik heb immers nog geen flauw idee wat me volgende week te wachten staat. Spannend!

28 gedachten over “We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (1)

 1. Wat een leuk avontuur! Zo heb ik het nooit bekeken. Toevallig ben ik een jaar of twee geleden ineens begonnen met tekenen, en ik ging gelijk aan de slag met kleurpotlood. Wat, zo blijkt achteraf, zo’n beetje het moeilijkste is. Oeps. Ik zou nu eigenlijk alsnog wat meer moeten gaan ‘oefenen’, ook met potlood en houtskool. Ik ben alleen te ongeduldig en ga steeds gelijk voor-het-echie! En dan steeds iets nieuws uitproberen, zooooo spannend of het dan lukt….

  • Ben jij pas een jaar of twee geleden begonnen?
   Dus die lynx (was het een lynx of andere katachtige, can´t remember) die op je blog stond, is dat het resultaat van maar twee jaar oefening?

   • Die lynx 😉 was m’n vierde tekening met de pastelpotloden die ik drie maanden geleden heb gekocht. Daarvoor heb ik met kleurpotloden getekend sinds begin 2018. Op m’n blog zie je onder ‘Galerij’ wat van m’n tekeningen in omgekeerd chronologische volgorde, daar zie je de vooruitgang en het leereffect in… 😀
    Ik ben heel erg benieuwd hoe het bij jou gaat!

   • Ik zeg dit niet om je te paaien, maar daar ben ik wel heel erg van onder de indruk. Ik dacht, aan je tekening te zien, dat jij professioneel met kunst bezig was. Neem van mij aan dat niet iederene jouw talent heeft. Ik heb werk gezien van mensen die al decennia lang bezig zijn en die komen niet eens in de buurt van wat er op jouw blog staat.
    Jij en Loes hebben een aangeboren talent, zoveel is duidelijk. Koesteren en benutten! Dat soort talent is een geschenk dat niet iedereen gegeven is.

   • Dankjewel Kathleen, dat vind ik leuk om te horen. Hoop dat je het ook gauw aandurft. En Ik vind het super om te zien wat anderen tekenen. Zoals Loes, jouw vogeltjes zijn fantastisch! Ik vraag me dan af waarom ik al die tijd erin stop 😉

   • Haha, wow. Ik heb gesmuld van jullie gesprek 😘.

    Over talent en oefening denk ik ook weleens na, en ik kom eigenlijk altijd tot de conclusie dat er bij mij weinig talent bij komt kijken. Wel veel oefening. Nadoen. En moed. Want ik vind het vaak zo verrekte spannend om door te gaan, omdat ik het niet wil verpesten.
    Wat ik wel als een ‘talent’ zie, is dat ik kan kijken. (Details, grote lijnen, met fantasie) maar ook dat moet geoefend worden. :)

   • Wat betreft ‘talent’, dat klinkt soms alsof het je komt aanwaaien en je er niets voor hoeft te doen. Terwijl kijken, concentreren, analyseren, oefenen, toch allemaal door jezelf wordt gedaan… Enfin, hoe je het ook noemt, ik vind bijvoorbeeld zo’n campingtafereeltje van jou subliem, heel leuk om naar te kijken èn ik zou het je ook ècht niet na kunnen doen! Dus wat mij betreft is goed werk: anderen en vooral jezelf plezier bezorgen! 😁
    Enneh… sorry dat we ons zo laten gaan op jouw blog….😇

   • Ja precies! Dat is een mooie aanvulling op ‘talent’ (ik heb trouwens net iets getekend waar ik totaal niet tevreden over ben).
    Dank voor je opmerking over de camping!

    Ik vond het heel leuk om jullie conversatie te lezen, dus op deze manier: geen enkel probleem. Hierdoor ben ik ook eens naar je galerij gegaan en wow, ik vind het echt prachtig! Hopelijk mag ik ook zo terugkijken na twee jaar ;)

 2. Ik heb een paar jaar geleden “Drawing on the right side of the mind” aangekocht, wat naar het schijnt zowat het standaardwerk is om te leren tekenen. Mijn plan was om ook een beetje mijn “eigen cursus” te volgen, maar dat plan ligt dus al jaren te wachten in de kast 😬 Misschien wordt het tijd om er toch eens tijd voor te maken… Ik volg alleszins graag de resultaten van jouw cursus!

  • Staat in ieder geval genoteerd! Mooie titel ook, ik ga straks eens even opzoeken wat die beide hersenhelften ook alweer doen… :) (Dat vergeet ik dus altijd weer, maar ik vind het wel tof om erover te lezen)
   Mocht je de potloden erbij pakken, dan ben ik natuurlijk ook benieuwd! :)

 3. Oh Loes! Dit vind ik zó mooi! Ik word blij van je tekeningen, zo’n toffe stijl! Gisteren hebben Karen en ik samengezeten, je weet wel waarvoor. Die tekeningen van jou jong! Dat zou echt dé max zijn!

 4. Zo leuk om te lezen dit! Ikzelf deed kunstonderwijs maar los van een bullet journal en creatief kaartje tekenen voor mezelf enz doe ik er niet echt veel mee.
  Maar zalig om je bezig te zien, en wat je doet in je comfortzone is echt knap!
  Proficiat.
  Geen tips, maar ik kom wel verder lezen 🙂 Doe zo verder!

 5. Pingback: We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (2) | Loessoep

 6. Pingback: We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (3) | Loessoep

 7. Pingback: Ben ik hier wél om te tekenen? | Loessoep

 8. Ik vond het heel grappig om te lezen (die twee paprika’s, hahaha), en fijn dat je jezelf uitdaagt en het volhoudt! Ik heb een jaar met houtskool tekenles gevolgd (levend model), dat was een serieuze uitdaging. Houtskool doet iets gek met je vingers en maakt soms een piepend geluid, wat ik niet zo heel tof vond (hangt ook af van het soort papier dat je gebruikt natuurlijk). Je krijgt er wel mooie resultaten mee (zeker op groot formaat).
  Ik ben zelf dol op pastel, dat is echt tof. Het is bij mij al gigantisch lang geleden dat ik het gebruikte, terwijl ik er vroeger zo goed in was (tis gelijk een tegenreactie denk ik, dat ik het daardoor niet meer wil gebruiken, want ik zal vast niet meer zo goed zijn als toen…). Ben momenteel bezig met mijn bureautje/creatieve ruimte in te richten dus ik hoop mezelf snel weer meer aan het tekenen te krijgen :-)

 9. Pingback: We zijn hier niet om te tekenen, vriend! (7) | Loessoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s