Tegengestelde waarheden

Er was eens een dag, het zal 2015 of 2016 zijn geweest, waarop ik ’s ochtends naar de tandarts ging. Ik lag in zo’n grote stoel met mijn mond wijd open, de tandarts haalde wat tandsteen weg, raadde me – zoals altijd – aan om het flossen toch echt op te pakken en drukte me op het hart om niet te vaak te eten. Liefst maximaal zes keer per dag. Want elke keer dat je eet, verandert de zuurgraad in je mond en dat tast je tandglazuur aan. Of zoiets.

Ik nam mij dus voor wat vaker ‘goed’ te eten. In plaats van heel de dag door kleine beetjes.

Diezelfde avond had ik een informatieavond over prestaties in de sport. Triatlon, in mijn geval. Zodoende kwam – uiteraard – het onderwerp voeding ter sprake. Voeding is alles. Of, misschien wel even belangrijk als het trainen zelf. Tijdens elke training maak je je spieren als het ware kapot en als je ervoor zorgt dat je de juiste bouwsteentjes hebt om te herstellen, dan word je sterker. Dus eet je het liefst binnen een halfuur na de training een maaltijd met eiwitten (spieropbouw) en koolhydraten (energievoorraden aanvullen). Tijdens lange trainingen en wedstrijden zou het optimaal zijn elk halfuur iets tot je te nemen.
Dat deed ik vrijwel nooit.

Ik nam mij dus voor wat beter om te gaan met eten. Sportdrank mee op de fiets, elk half uur wat nootjes, rozijnen of een mueslireep. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Dat is toch al snel vier keer eten bij een gemiddelde fietstraining.’

Die avond, op weg terug naar huis, ik fietste over de Heyendaalseweg, het was al donker, zette ik die twee uitspraken op een rijtje.

Het is beter om slechts een paar keer per dag een flinke portie te eten.
Het is beter om vaker een klein beetje te eten.

Plots zei er iets klik.

Ik voelde door dit voorbeeld even tot in mijn tenen dat twee tegengestelde uitspraken allebei waar kunnen zijn. Allebei. Waar. Tegelijkertijd. Het ligt er maar aan van welke kant je het kijkt.

Zo.

Dat dus.

Sindsdien heb ik een stemmetje dat fluistert ‘Stel nou dat we allebei gelijk hebben?’, als ik op het punt sta het ergens oneens mee te zijn.

En hoewel dit inzicht me in allerlei situaties helpt, moet je uiteindelijk toch zelf bepalen wat je wanneer tussen je kaken vermorzelt.

5 gedachten over “Tegengestelde waarheden

  1. Pingback: Tegenstrijdig | Loessoep

  2. Pingback: Hoe je weet dat je goed bezig bent – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s