Rekenen met impact : verlichting

Of: hoe wij flink gaan besparen door LED-lampen. 

Dat je je gloei-, en halogeen-, (en spaar)lampen moet vervangen, was mij allang bekend. Dat wij gloei- en halogeenlampen moesten vervangen, dat was gewoonweg niet bij me opgekomen. Ik dacht dat de gloeilamp allang uitgestorven was. Ik had niet eens gekeken naar de lampen in ons appartement.

Totdat de vriend een lamp in de slaapkamer wilde draaien (want de spotjes stonden op ons gericht en we hoeven beide niet in de schijnwerpers te staan bij het wakker worden) en merkte dat het spotje heel heet was. Toen ging er zogezegd een lichtje branden.

(Sorry, ik kon het niet laten ;)) 

Nadat we overal de gewenste hoeveelheid lumen in de juiste fitting in hadden gedraaid, een lastiger puzzel dan je misschien zou verwachten, kreeg ik zin om te rekenen. 

Dat heb ik niet vaak, maar dit was zo’n klassiek rekenvoorbeeld, met allemaal duidelijke niet-discussieerbare getallen en ik heb bovendien door regelmatig Scrabble te spelen weer m’n rekenvrees overwonnen*; ik werd er helemaal enthousiast van.

En omdat jullie mee mogen genieten deel ik hieronder de rekensom.

Hoofdvraag: In hoeveel tijd verdienen wij onze LED-lampinvestering terug? 

Voor degenen die zelf willen rekenen of nog een opgave zoeken voor de rekenles op school, dit is alle informatie die je nodig hebt:

IMG_20190924_144143.jpg

Neem de tijd en veel plezier! 

En om wat extra ruimte te creëren voor de nadenkers, zal ik hier een mooi plaatje van de lamp bij de eettafel delen.

(Lamplichttype gerookt, € 18,-, lampenkap gekocht bij de kringloop voor € 4,- en na grondig afstoffen opgehangen)

Voor degenen die mij willen controleren, dit is wat ik deed:

IMG_20190924_144259.jpg

 • Ik begon met de nieuwe en de oude situatie qua energie
 • We gaven in totaal 100€ uit aan LED-lampen (dat verwacht je niet, dat het zo mooi uitkomt)
 • Ik berekende het verschil in wattage, zowel in hoeveelheid als in procenten. We bespaarden ‘slechts’ 83% bij de eettafel (het minimum) en 98% in de slaapkamers. (LED-licht is wat feller, dus we hadden ook de helft minder spotjes nodig)
  Maar goed, dit zegt nog niet zoveel, want op de wc hebben we bijvoorbeeld een besparing van 97%, maar dat licht gebruik je zo weinig dat je je afvraagt of het wel loont.
 • Daarna maakte ik een grove schatting van het aantal uur dat een lamp gemiddeld zou branden op een jaar.
 • (Het aantal uren per jaar) x (Absolute verschil wattage) = Besparing per jaar
 • Deze besparingen telde ik op, zo kwam ik op 350,293 kWh per jaar wat we zouden besparen. Met een energieprijs van €0,2714 komt dat neer op € 95,07 wat we besparen per jaar.
 • Ik nam voor het gemak de levensduur van de lampen niet mee, anders was het nog voordeliger geweest. (een gloeilamp gaat slechts 1000 lichturen mee, een LED-lamp 15000)

Conclusie: Na 1 jaar en 19 dagen hebben we onze € 100 aan LED-lampen terugverdiend. 

Dat is niet alleen voor ons klimaat, maar ook voor de portemonnee een fijne verlichting. :)

 

*Menigeen heeft het idee dat wiskundigen heel goed kunnen rekenen. Ik kan het wel een beetje, maar zodra iemand er druk op zet, klap ik dicht.

12 gedachten over “Rekenen met impact : verlichting

 1. Haha Loes wat een leuke som! Ik gebruik in mn werk dit heel vaak, aangezien ik energiebesparingsworkshops geef en onze som komt ook op deze getallen uit. Leuk ander feitje: deze verschillende lampsoorten moeten ook bij een verschillende afvalstroom. Gloeilampen bij het restafval, ledlampen bij de kleine elektrische apparaten en halogeen- en spaarlampen bij het klein chemisch afval. Om het maar overzichtelijk te houden :P Ik weet niet of Belgen daar nog anders in zijn, maar zo is het in ieder geval in Nederland!

  • Niets nieuws voor jou dus :). Grappig dat je ongeveer dezelfde resultaten krijgt. Gaat dat over het energieverbruik of over de terugverdientijd?
   Ik dacht namelijk dat in Nederland de elektriciteit wat goedkoper is, dus dat het terugverdienen wat langer duurt?

   En wat betreft recyclen, daar heb ik me nog niet in verdiept, maar de strategie zou zijn: alles meenemen naar de Brico en daar lezen/hulp vragen. (Daar staat een hele wand aan aparte inzamelbakken)

   Dank voor je toevoeging! :)

   • Gaat over het energieverbruik! Wij zeggen altijd dat alle lampen in je huis per jaar bij elkaar opgeteld ongeveer €100,- kosten aan energieverbruik, uitgaande van gemiddeld verbruik en ongeveer 50/50 gloei / led. En dat je ongeveer €100,- kan besparen per jaar als je van alles gloei naar alles led gaat. Dus dat afhankelijk van hoeveel je uitgeeft aan je lampen je die investering vrij snel terug verdient.

 2. Oh, ja, gloeilampen nog snel terug ophangen vlak voor je verhuist, je eigen spaar- of led-lampen terug meenemen en het de volgende maar laten uitzoeken… ik pleit schuldig, heb dat ook al gedaan in huurappartementen. Nog een dingetje voor op de Lijst der Vlaamse Dingen?
  Goed rekenwerk trouwens, dankjewel, die neem ik ook mee. Al heb ik wel overal led- of spaarlampen intussen, toch goed om nog eens te controleren.

  • Oei, die optie was nog niet bij me opgekomen. Maar als ik er zo over denk, denk ik ook niet dat de vorige bewoner lampen heeft teruggedraaid. Als je hier amper bent, dan maken die paar kWh het verschil ook niet. En slijten je lampen ook niet zo hard.

   Maar, wederom bedankt voor een stukje voorlichting over België!

 3. Er zit een fout in je berekening. In de winter helpen die lampjes wel mee met het opwarmen van je woning, en die ‘extra’ verwarming ga je dus kwijt zijn, het gaat je dus nog een beetje extra aardgas kosten ;-)

 4. Pingback: 100 keer actie (1) | Loessoep

 5. Pingback: 100 keer actie (2) | Loessoep

 6. Pingback: Stoelen stofferen | Loessoep

 7. Pingback: Leven met een kleine voetafdruk (ik zou niet anders meer willen) | Loessoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s