Venkelvariatie

Het is maandagavond. Ik sta in de keuken en probeer mijn eigen status te vangen. Ik probeer te bedenken hoe het met me is, wat ik daarvan vind, of ik daar iets mee moet. Er komen gedachten die blijven, gedachten die blijven steken, gedachten die blijven hangen, gedachten die zich met een flinke vaart weer uit de voeten maken, gevoelens, binnenpretjes en ook een beetje niks. Ik noem dat maar rust. (Allez zeg, jawel)

Er zitten woorden in mijn hoofd.

Er zitten vliegen op de ruit.

Er zitten broccoli en kerrie in de broccoli-kerriesoep.

Ik heb er zelfs een verlepte venkel in verstopt. Ik houd mezelf voor dat ik die heb gered van de groencontainer, maar in hoeverre is het redden als je hem eerst hebt verwaarloosd en genegeerd? De achterkant van de koelkast: je blijft er lang vers, maar het is een kille plek.

De stem van Dolores Dorantes klinkt door de keuken. Ze zegt ‘Hacer es deshacer’. Doen is niet-doen. Het is (toeval) (geen toeval) (mooi gezegd) (soms moeilijk om te zien wat je doet en wat niet) (tijd om het vuur uit te draaien). Het is in ieder geval een bevestiging. Het is oké om dingen niet te doen. Ik ben oké als ik dingen niet doe. Ik ben überhaupt oké. Oké.
Vanochtend sprak Cees Nooteboom ‘Je bent maar één persoon. Je bent er maar eentje.’ Ik dacht erachteraan ‘en je bent me er eentje’. Dat zei hij niet.

Als je wil overleven, moet je vooral zorgen dat je niet doodgaat. Van die kant had ik er nog nooit naar gekeken. Er zijn zoveel manieren waarop er iets mis kan gaan, het is haast een wonder dat we er nog zijn. Het is al een wonder dat we überhaupt zijn begonnen. Er waren duizenden mogelijkheden maar die ene die het haalde tot mijn moeders X-chromosoom, dat werd ik. Daarna was er nog meer toeval nodig om te worden wie ik nu ben. En eten, bergen eten.

Al mijn hele leven word ik gevoed, voed ik mezelf, breek ik mezelf af, begin ik nieuwe versies van mij. Het duurt misschien even, maar straks maakt de half vergane venkel deel uit van mij. Een deel dat ik niet (meer) mag vergeten of verwaarlozen.

3 gedachten over “Venkelvariatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s